Nové informace PID v průběhu září

25. 9. 2013

Byla rozšířena přeprava odrážedel, skládacích a dětských kol, v Michli vznikla nová zastávka pro autobusy, kvůli zahájení nového akademického roku bude posílen provoz na linkách směřujících k vysokoškolským areálům. A na cestující čekají k vyzkoušení nové sedačky.

Rozšíření přepravy odrážedel, skládacích a dětských kol

Díky změně Smluvních přepravních podmínek PID od 1. 9. 2013 je možné ve všech dopravních prostředcích PID nově přepravovat jako zavazadlo sbalené skládací jízdní kolo, dětské odrážedlo nebo dětské jízdní kolo pro dítě do 6 let věku.

 

Takové zavazadlo může stanovené maximální rozměry (50×60×80 cm) překročit v jednom rozměru a lze je přepravovat jen s ohledem na okamžité obsazení vozidla. Pro držitele předplatních jízdenek je tato přeprava zdarma (pro ostatní za 16 Kč).

Novinka zlepší podmínky pro cestování nejen rodičům s malými dětmi, ale také dospělým majitelům skládacího jízdního kola. Je tak narovnán stav, kdy byly tyto předměty v dopravních prostředcích přepravovány i přes rozpor s přepravními podmínkami.

Úprava Smluvních přepravních podmínek PID, která vzešla z poznatků z reálného provozu i z podnětů cestující veřejnosti, tak odstraňuje případné rozpory při cestách Pražskou integrovanou dopravou a rozšiřuje možnosti kombinace veřejné dopravy a méně rozměrných přibližovadel, která zejména dětem příhodně zkracují vzdálenosti.

Nová zastávka Teplárna Michle pro autobusy

Od 16. 9. 2013 bude pro autobusové linky 135, 136 a 213 zřízena zastávka Teplárna Michle také ve směru Spořilov, resp. Jižní Město. Zastávka bude umístěna v současné tramvajové zastávce. Dojde tak k výraznému zlepšení možnosti přestupu z tramvají 6 a 11 z centra na autobusy ve směru na Spořilov a Jižní Město.

Podobný přestup funguje již v opačném směru od roku 2009. Stejným způsobem byly v poslední době zlepšeny možnosti přestupu mezi autobusy a tramvajemi například v terminálu Želivského, kde byly sloučeny zastávky tramvají a autobusů na Vinohradské ulici nebo v zastávce Zahradní Město, kde jezdí autobusy ve směru na Skalku po tramvajovém pásu a zastavují ve společné zastávce s tramvajemi ve směru do centra.

Přestup z autobusů na tramvaje v oblasti Prahy 4 byl zlepšen také v září 2012 zřízením zastávky Pod Jezerkou pro autobusové linky 106, 124 a 139, ze kterých lze pohodlně přestoupit na tramvajové linky 6 a 11 ve směru do centra.

Zahájení akademického roku 2013/2014

Od 16. 9. 2013 bude z důvodu postupného zahájení akademického roku na většině vysokých škol posílen provoz na autobusových linkách zajišťujících dopravu do vysokoškolských areálů nebo kolejí. V plném provozu tak vyjedou autobusové linky 143 a 176, které zajišťují především dopravu studentů do vysokoškolských kolejí na Strahově. Linka 107, kterou využívají zejména studenti Zemědělské univerzity v Suchdole, bude posílena o týden později, od 23. 9. 2013. Tyto linky dosud fungovaly v mírně omezeném režimu z důvodu dostatečné nabídky v době akademických prázdnin.

Vlaková výluka na lince S41

Z důvodu modernizace železniční trati v úseku Praha-Holešovice – Praha-Bubeneč bude od 21. 9. 2013 do 29. 11. 2013 omezen provoz vlakové linky S41 (Roztoky u Prahy – Praha-Libeň – Praha-Hostivař). Kvůli omezené propustnosti trati bude ve špičkách pracovních dnů prodloužen interval na této lince z 30 na 60 minut. Cestující mohou využít ostatních pravidelných vlaků, zejména linky S4 vedené do/ze stanice Praha Masarykovo nádraží.

Cestující si mohou vyzkoušet nové sedačky

Dopravní podnik hl. m. Prahy pokračuje ve zjišťování, jaká sedačka je dle cestujících nejvhodnější do pražské MHD. DP Praha spolu s výrobci dopravních prostředků nainstaloval ve střešovickém Muzeu MHD celkem osm druhů sedaček, které jsou vhodné jak do tramvají, tak autobusů. Návštěvníci mohou všechny varianty vyzkoušet, vybrat si z nich tu nejpohodlnější a zároveň mohou až do 17. listopadu 2013 vyplnit anketní lístek, který bude zařazen do slosování o hodnotné ceny.

Zatímco některé sedačky cestující již znají, v Muzeu MHD je k vidění i šest nových prototypů. Celkem osm sedaček a osm anketních otázek čeká na návštěvníky střešovického Muzea MHD. Cestující mohou v anketě „Jaká sedačka vám sedne“ hodnotit jejich vzhled, materiál, ze kterého jsou vyrobeny, pohodlí, bezpečnost, životnost či vhodnost pro tramvaje nebo autobusy.

Muzeum je letos otevřené do 17. listopadu 2013, a to o sobotách, nedělích a svátcích v době od 9:00 do 17:00. Pro větší skupiny je možné objednat návštěvu mimo pravidelnou otevírací dobu. Kromě Muzea MHD se mohou zájemci zúčastnit ankety DP Praha také na letošním Dni otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 21. září 2013. Sedačky určené k odzkoušení budou v tento den umístěny v garáži Hostivař. Den otevřených dveří se uskuteční i ve vozovně Strašnice a depu Hostivař. Pro ty, kteří se do Muzea MHD, ani na Den otevřených dveří nedostanou, je anketa k dispozici na webových stránkách DP Praha www.dpp.cz/anketa, kde o výběru sedaček mohou cestující rozhodovat taktéž.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena