Novela školského zákona a její změny od 1. 1. 2017

27. 1. 2017

Vážení rodiče, rádi bychom vás seznámili se změnami školského zákona č.561/2004 ve znění pozdějších předpisů, které vešly v platnost od 1. ledna 2017.

MATEŘSKÉ ŠKOLY

U vzdělávání v mateřských školách dochází k několika podstatným změnám.

Novela školského zákona nově zavádí povinné předškolní vzdělávání dětí jeden rok před zahájením povinné školní docházky. Zákonný zástupce je povinen zapsat do mateřské školy pětileté dítě, které tento věk dovrší do 31. 8. 2017. Podrobnosti popisuje § 34, odstavec 1 školského zákona.

Dále se mění termíny zápisu do mateřské školy, které budou nově probíhat, jak určuje § 34, odstavec 2, v prvních 14 dnech měsíce května. Letos ve výše uvedených školách proběhne zápis ve středu 3. května 2017 od 9 do 17 hodin.

Rodiče dítěte mají možnost přihlásit své dítě ke vzdělávání do mateřské školy, kterou zřizuje obec (v našem případě město Říčany), nebo do jiné mateřské školy, avšak tato je povinna sdělit spádové škole místo vzdělávání. Spádovost mateřských škol je také novinkou, kterou tuto novela zavádí do praxe. Zastupitelstvo města Říčany v prosinci 2016 schválilo na základě dobré praxe z minulého období pro každou mateřskou školu zřizovanou městem Říčany jako spádovou oblast celé katastrální území města Říčany. V praxi to znamená, že v Říčanech si rodič bude moci i nadále vybrat mateřskou školu podle své volby, nebude mu určena jen jediná spádová škola dle místa trvalého bydliště. Město garantuje přijetí všech dětí k povinné předškolní docházce, tedy pětiletých, a dále čtyřletých, které mají trvalé bydliště v Říčanech.

Jako v předchozích letech i letos žádáme rodiče, aby využili možnost elektronického zápisu potřebných údajů svého dítěte z domova. Urychlí a zpříjemní se tím celý proces zápisu, odpadnou hlavně fronty rodičů v den zápisu. Elektronický systém bude otevřen 1. dubna 2017. Podrobný popis celého procesu elektronického zápisu najdete na  http://skolky.ricany.cz. Než se však rozhodnete, kterou mateřskou školu svému dítěti vyberete, využijte dny otevřených dveří. Návštěvu můžete udělat ve všech školkách jednotně v sobotu 8.dubna 2017 mezi 8:30 – 11:30.

Mateřské školy zřizované městem Říčany:

Mateřská škola Čtyřlístek Říčany,

příspěvková organizace, Domažlická 1656, Říčany,

Ředitelka: Šárka Skůpová, tel: 323 631 551,

reditelka@ctyrlistek-ricany.cz,

www.ctyrlistek-ricany.cz

Mateřská škola Srdíčko Říčany,

příspěvková organizace, E. Beneše 204, Říčany,

Ředitelka: Jiřina Řeháková, tel: 323 602 896,

reditel@mssrdicko.ricany.cz,

www.mssrdicko.ricany.cz

Mateřská škola U slunečních hodin Říčany,

příspěvková organizace, Štefánikova 1616, Říčany

Ředitelka: Jarmila Šebková, tel: 323 604 373,

Jarmila.sebkova@ms.ricany.cz, www.ms.ricany.cz

Mateřská škola Zahrádka Říčany,

příspěvková organizace, Labská 2577/, Říčany

Ředitelka: Klára Dvořáková, tel: 727 943 646,

reditelka@mszahradka.ricany.cz

www.zahradkaricany.cz

ZÁKLADNÍ ŠKOLY

Novela školského zákona změnila i některé okolnosti týkající se přijímání dětí k povinné školní docházce.

K základnímu vzdělávání je přijímáno dítě, které dosáhne věku šesti let do 31. srpna 2017, pokud mu není povolen odklad školní docházky. K žádosti o odklad dokládá rodič vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře. O odkladu rozhoduje na základě předložených dokumentů ředitel školy. Podrobnosti popisuje §36 školského zákona v odstavci 3 a 4.

Termín zápisu je zákonem nově stanoven na měsíc duben. V Říčanech proběhne zápis ve všech základních

školách v pátek 21. dubna 2017 od 9 do 17 hodin (ZŠ Nerudova 8 – 14h).

Rodičům doporučujeme využít možnosti elektronického zápisu potřebných údajů o dítěti. Velmi se urychlí samotný zápis v uvedeném termínu. Systém bude otevřen 21. března 2017. Podrobnosti o elektronickém zápisu najdete na http://skoly.ricany.cz.

Při přijímání dětí k povinné školní docházce ředitel postupuje podle předem stanovených kritérií. Hlavním z nich je, že přednost mají děti s trvalým bydlištěm ve spádové oblasti školy. Informace o jednotlivých spádových oblastech s vyjmenováním ulic těchto obvodů najdete na webu města: http://info.ricany.cz/mesto/obecne-zavazna-vyhlaska-mesta-ricany-c-4-2014-kterou-se-stanovi-skolske-obvody-zakladnich-skol-zrizenych-mestem-ricany.

Doporučujeme rodičům využít před tím, než se vydají k zápisu, dnů otevřených dveří a seznámit se se školou a jejím provozem.

Dny otevřených dveří:

1. základní škola Masarykovo nám.:

11. dubna 2017, 9 – 12, 14 – 16 hodin,

pozor, v budově Olivova 1308 – zde bude i zápis!

2. základní škola Bezručova: 23. a 24. února 2017,

10 – 16 hodin (pro běžné, hudební i bilingvní třídy)

3. základní škola U Říčanského lesa:

4. dubna 2017, 8:30 – 14 hodin

4. základní škola Nerudova: kdykoliv po domluvě

 

Upozorňujeme rodiče na nabídku některých škol o přijetí dítěte do třídy se specifickým zaměřením, jako je hudební třída nebo třída s bilingvním vyučováním. Podrobnosti najdete na dalších stránkách tohoto vydání Kurýru nebo na webu konkrétní školy. Zároveň rodičům doporučujeme prostudovat podrobnosti a kritéria přijímání dětí k povinné školní docházce, které najdete na webových stránkách jednotlivých základních škol.

V příštím čísle Kurýru vás budeme informovat o dalších podrobnostech, které jsou spojeny s přijetím vašeho dítěte do mateřské nebo základní školy v našem městě.

Přejeme vám i vašim dětem, aby všechny kroky, které je potřeba učinit k úspěšnému přijetí vaší ratolesti do školního zařízení v Říčanech, byly doprovázeny příjemnou a přátelskou atmosférou, plnou pochopení, tolerance a radosti z blížícího se počátku vzdělávání.

Pokud nemáte dostatek informací a uvítali byste doplnění dalších podrobností, neváhejte mne nebo jednotlivé ředitele kontaktovat. Rádi se budeme vaším dotazem zabývat.

ZákladnÍ školy zřizované městem Říčany:

1. základní škola Masarykovo nám. Říčany,

příspěvková organizace, Masarykovo nám. 71, Říčany,

Ředitel: Mgr. Pavel Bednář, telefon: 323 602 794,

e-mail: pavel.bednar@1zs.ricany.cz, www.zs-ricany.cz

2. základní škola Bezručova Říčany,

příspěvková organizace, Bezručova 94, Říčany,

Ředitelka: Mgr. Marie Lejčková, telefon: 323 602 217,

e-mail: reditel@2zs.ricany.cz, www.2zsricany.cz/

3. základní škola u Říčanského lesa Říčany,

příspěvková organizace, Školní 2400/4, Říčany,

Ředitel: Mgr. Dalibor Dudek, telefon: 323 666 555,

email: dalibor.dudek@zs.ricany.cz, www.zs.ricany.cz

4. základní škola Nerudova Říčany,

příspěvková organizace, Nerudova 481, Říčany,

Ředitelka: Mgr. Jitka Macháčková,

telefon: 323 602 005,

e-mail: jitka.machackova@zsp.ricany.cz,

http://zs-nerudova.cz

Hana Špačková

místostarostka (Klidné město) pro oblast školství

hana.spackova@ricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena