Novinky a změny termínů ve svozu komunálního odpadu

1. 9. 2017

S platností od 1. 1. 2016 došlo k úpravě zákona c. 185/2001 Sb., o odpadech.

Změna se týká m. j. i § 17 „Povinnosti a oprávnění obce a fyzických osob při nakládání s komunálním odpadem“ kde je psáno:

Fyzické osoby a původci odpadů zapojení do systému shromaždování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů zavedeného obcí jsou povinni v souladu s obecně závaznou vyhláškou obce komunální odpad a odpad podobný komunálnímu odpadu třídit a odkládat odděleně na místa k tomu obcí určená, pokud s odpadem nenakládají nebo se jej nezbavují jiným způsobem stanoveným tímto zákonem.

Tato úprava přináší povinnost občanům třídit odpad na využitelné složky. Znamená to zároveň, že svozová firma bude provádět kontrolu nádob TKO. V případě, že bude v nádobe zjišten třídený (tříditelný) odpad (plasty, papír atp.), má svozová firma přímou povinnost nádobu neobsloužit a ponechat na místě. V tomto případe bude u nádoby zanechán informativní lístek s uvedením konkrétního důvodu, proč nebyla nádoba vyvezena.

POZOR! Změna termínů svozů komunálního odpadu

Město Říčany ve spolupráci se svozovou společností Marius Pedersen a.s. od 1. 10. 2017 mění termíny svozu komunálního odpadu. Nově se bude komunální odpad z vašich domácností svážet jednotně každou středu. První svoz bude uskutečněn pro celé město 4. 10. 2017. Žádáme občany, aby nádoby s komunálním odpadem byly přistaveny nejpozdeji ve středu v 6:00 na obvyklé místo.

Komodita odpadu                    Interval                                    Svozové dny

Směsný odpad                         1x7 dní                                  středa (celé město)

BIO odpad                              spec. svoz                    pondělí (dle kalendáře – 36 svozů/rok)

Plasty                                     2x7 dní                                 pondělí, čtvrtek

Papír                                      2x7 dní                                    úterý, pátek

Sklo                                       1x21 dní                           čtvrtek (dle kalendáře)

Nápojový karton                     1x14 dní                                      lichý pátek

 

OMLUVA MĚSTU ŘÍČANY OD SPOLEČNOSTI MARIUS PEDERSN

Společnost Marius Pedersen a.s. se touto cestou omlouvá městu Říčany za to, že pracovníci naší společnosti nepravdivě informovali občany města, že za změny a opatření na sběrném dvoře města může rozhodnutí zástupců města.

Tato informace není pravdivá a změny zavedla s přihlédnutím k bezpečnosti osob na sběrném dvoře společnost Marius Pedersen a.s. bez předchozí konzultace se zástupci města.

Dále naši pracovníci nepravdivě informovali některé občany města o tom, že o kontrolách obsahu BIO odpadu v nádobách na směsný komunální odpad rozhodlo vedení města – tato skutečnost vychází ze zákona a není tedy rozhodnutím vedení města. Kontroly i nadále budou probíhat.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena