Partnerská města v roce 2015

29. 5. 2015

Zahraniční aktivity v našem městě se rok od roku rozrůstají a rok 2015 je již v plném běhu.

V lednu Komise partnerských měst dohromady se žákovským zastupitelstvem vyhlásila fotografickou soutěž pro žáky říčanských škol od 10 do 18 let na téma “Jak vidím své město?”. Každý měsíc od ledna do května fotili žáci z Říčan a našich partnerských měst z Anglie, Dánska, Německa a Švédska své město dle různých témat. V každém městě budou fotografie vyhodnoceny, a nejlepší se stanou součástí putovní výstavy po našich partnerských městech. Chodí nám opravdu zajímavé fotky a už nyní je jasné, že výběr bude těžký. Říčanský vítěz poté bude mít šanci navštívit Whitstable v Anglii.

 

Koncem dubna k nám zavítali naši přátelé z Anglie, města Whitstable, aby poznali naše město a kraj a navrhli možnosti další spolupráce. Jejich program byl nabitý velice zajímavou  prohlídkou Říčan s Františkem Vrbou a Prahy s Vladimírem Polánským.

 

V dubnu také naše město poctili v rámci projektu “Život na kole” zástupci dánského velvyslanectví, kterým jsme prezentovali aktivity Komise partnerských měst a naši dlouholetou spolupráci s dánským městem Albertslund. Zástupci velvyslanectví byli velice potěšeni a především překvapeni množstvím aktivit, které mezi našimi městy probíhají. V průběhu rozhovoru jsme samozřejmě vyzdvihli to, že celá aktivita partnerství, díky níž jsou Říčany součástí, vznikla právě v Dánsku a došlo také na informace o Lidicích - o sousoší 83 dětí, na jehož vzniku se významně finančně  podíleli právě lidé z Albertslundu. Hovořilo se také o možnosti záštity nad různými projekty, s čímž zástupci ambasády souhlasili.

 

V květnu vyjedou naši stolní tenisté reprezentovat naše město na přátelský turnaj do Borkenu a v červnu k nám zase dorazí děti z borkenské ZUŠ, aby nám zahráli společně s naší ZUŠ dva koncerty. Všech 22 žáků bude ubytováno v říčanských rodinách. Spolupráce obou uměleckých škol se krásně rozvijí po návštěvě naší Říčanské Sedmy v Borkenu minulý rok a doufáme, že i Borkenští si návštěvu Říčan užijí tak jako naši žáci návštěvu  tam. Více informací o této akci najdete na našich webových stránkách http://twinning.ricany.cz.

 

 

Poslední srpnový týden bude ve znamení semináře pro anglické tanečníky z Whitstable. Přijedou se učit mladí tanečníci různým tanečním stylům do tanečního studia Dance EB Edity Broukalové ve spolupráci s TŠ Twist. Těšte se na jejich představení v nově zrekonstruované sportovní hale.

 

V září nás čekají dvě aktivity spojené s našimi německými partnerskými městy. V Grabow se bude jednat o oficiální uvítání nového starosty do úřadu spojené se znovuotevřením nové budovy radnice. Bude to pro nás první oficiální návštěva města Grabow a budeme doufat v širší rozvinutí vztahů našich měst. Návštěva v Borkenu bude naopak spojena s oficiálním rozloučením se současným panem starostou, obohacená o účast našich hudebních zástupců ze ZUŠ na místním pouličním festivalu hudby a zároveň prezentací našeho města na místním veletrhu neziskových organizací. Obou návštěv se zúčastní jak zástupce města, tak naší Komise.

 

Závěrečnou aktivitou každého roku je vždy Konference partnerských měst. Letos ji pořádá Whitstable v listopadu 2015. Jako vždy shrneme aktivity roku současného a naplánujeme aktivity na rok další, sladíme kalendáře a prezentujeme návrhy možných společných činností. Pokud byste měly, milé říčanské organizace a kluby, návrhy možných společných aktivit, kontaktujte nás prosím na twinning@ricany.cz.

 

                                                                                       Petra Šmolíková,

                                                                Předsedkyně Komise pro Partnerství měst, Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena