Příroda Říčanska

3. 2. 2023

Hmyz v zahradách

Proč se dnes tak často mluví o hmyzu? Proč ho vůbec chceme podporovat? Vždyť dlouhá desetiletí se hmyz skloňoval hlavně ve spojitosti s hmyzími škůdci a běžný hmyz nestál nikomu za řeč. 

Odpověď je stručná. Protože za posledních 30 let jsme přišli o 75 procent celkového objemu veškerého polétavého hmyzu. Někdo se může ptát: A je to problém? Alespoň nás nebude obtěžovat… Ano, je to přímo kolosální problém. 

Hmyz je tak podstatnou součástí přírody, že bez něj mnoho běžných procesů zkrátka nefunguje. Především opyluje květy, rozkládá odumřelé zbytky rostlin a živočichů, nebo slouží jako důležitá potrava mnoha živočichům. Navíc některé druhy jako třeba slunéčka požírají jiný hmyz (například mšice), a tím vytvářejí rovnováhu, kterou vítáme i my na zahrádce. 

První hmyz tu byl dávno před dinosaury (hmyz před 390 miliony, dinosauři před 235 miliony lety). Hmyz byl tedy u vývoje prakticky všech rostlin a živočichů, proto s nimi má tak úzké vazby. Na Zemi se dnes vyskytuje asi milion popsaných a minimálně dvojnásobek nepopsaných druhů hmyzu. V České republice jich známe asi 30 tisíc. 

Hlavní příčinou dnešního poklesu početnosti u nás žijícího hmyzu je intenzivní zemědělství a obrovské množství používaných insekticidů. Nezanedbatelnou plochu krajiny tvoří ale také zahrady ve městech a na vesnicích. A ty jsou plně v našich rukou i u nás v Říčanech. 

Chcete na zahradě vytvořit ráj pro včely, čmeláky, babočky, modrásky, zlatoočka, střevlíky, drabčíky, lumky, kobylky, samotářské včely, vřetenušky, kutilky, zlatohlávky, krasce a mnoho dalších „hmyzáků“? Tady je několik tipů, jak letos uvažovat o vaší zahradě, terase nebo balkonu. 

Při výsadbě okrasných keřů nebo záhonů s trvalkami i letničkami dávejte přednost našim původním druhům. 

Čím větší bude rozmanitost pěstovaných rostlin, tím víc druhů hmyzu přilákáte. Každý druh si najde rostlinu, která mu slouží za potravu. 

Část trávníků proměňte v květnatou louku, kterou posečete pouze jednou nebo dvakrát za rok. Hezky vypadá, housenky se tam stačí vyvinout v dospělé motýly a květy ocení nespočet opylovačů. 

Na zahradě můžete mít vlastní kompost, vyskládané dřevo nebo jen hromádku klacků a listí, suchou zídku, malou písečnou plochu anebo hmyzí domek. Každý takový malý biotop ocení jiný druh hmyzu. 

Jestli vám teď v únoru zůstaly na záhonech odkvetlé a suché rostliny, na jaře vám poděkují všechny vajíčka, larvy, kukly i dospělý hmyz, který na takových místech přečkává zimu. 

Existují i různé vychytávky pro konkrétní druhy jako škvorovník, jezírko pro larvy pestřenky, čmelíny nebo specializované hmyzí domky. 

Jakub Halaš

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena