Nový křížek v Pacově

29. 12. 2022

Česká krajina je bohatá na drobné sakrální památky. Procházíte-li po jejích cestách, setkáváte se s kříži, křížky, kapličkami a zvoničkami nejrůznějšího stáří a původu. Místní kroniky často zaznamenávají historii těchto staveb. Vznikaly jako prosba o ochranu obce a jejích obyvatel, jako poděkování za konkrétní uzdravení či jako kající skutek za nějaké provinění. Často se nacházejí stranou civilizace ozdobené květinami či zapálenou svíčkou. Kolemjdoucí může postát, zklidnit své tempo, odpočinout si, zamyslet se či obdivovat práci lidských rukou.

Proč nový křížek v Pacově?

V roce 2019, resp. 2020 jako by se svět obrátil naruby. Ze všech stran se na nás hrnuly a hrnou vesměs negativní informace. Covid, počty zemřelých, strach a děs. Válka na Ukrajině, zdražování potravin a jiných komodit, energetická krize a krize, které budou následovat. Ano, žijeme ve zvláštní době, v jakémsi zmatku. Naši předci na tom nebyli jinak. I oni žili v různě složitých časech a museli žít své životy. Kéž pohled na tento pískovcový monument plzeňského kameníka Lukáše Řezníčka udělá radost kolemjdoucím a promluví třeba těmito slovy:

„Každý den je originální, proto jej prožijme v radosti. Každý den si važme přítomného okamžiku a nenechme se ubít starostmi. Každý den pomáhejme potřebným a nemysleme jen na sebe. Každý den važme slova, hlaďme slovy a neubližujme jimi. Nežijme podle rad internetu a nemysleme podle médií. Žijme si své životy.“

Poděkování patří Osadnímu výboru Pacov a Věře Krejčové za realizaci a financování projektu. Podobný pískovcový křížek stojí na Myšlíně nedaleko Mnichovic, kde jsem se inspirovala. Vytesané Tau symbolizuje patrona ochránců přírody a zvířat sv. Františka z Assisi.

Osazen byl v Pacově shodou okolností dne 17. listopadu 2022.

Andrea Klapálková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena