Nový muzikál Jana Svěráka v předpremiérách ve Voděrádkách

1. 5. 2022

Humorná nadsázka, originální autorská hudba i hledání odpovědí na nelehké životní otázky. Nový divadelní muzikál Branický zázrak v režii Jana Svěráka zahájí sezónu Letní scény ve Voděrádkách. Čtyři předpremiérová uvedení s živým orchestrem se uskuteční 2., 3., 9. a 10. 5. Muzikál se do Voděrádek zase vrátí o prázdninách od 11. 7.

Libreto muzikálu z pražské periferie napsal filmový režisér Jan Svěrák a písně k němu složil zpěvák Tomáš Klus. Pro Jana Svěráka je uvedení muzikálu divadelní prvotinou: „Začal jsem psát nový scénář, a dlouho jsem nechtěl uvěřit tomu, že mi pod rukama nevzniká film, ale divadelní muzikál. Já divadlo nikdy nedělal! A kdo by měl složit všechny ty nové písně? Snad jedině Tomáš Klus by mohl…“  A Tomáš Klus jako zázrakem zrovna mohl a nejen, že mohl, on si příběh tak zamiloval, že pro něj během několika měsíců složil šestnáct nový písní. „Nic lepšího jsem asi v životě neudělal. Snad proto, že jsem poprvé nepsal jenom o sobě.“  

Mystický příběh z dnešního Braníka vypráví o písničkáři, který se nechce smířit s mizejícím mládím a slávou. Když mu zmizí i kolo z garáže, rozhodne se najít viníka a získat zpět, co mu patřilo. Tak se dostane až k místním bezdomovcům, v jejichž lesíku se údajně za úplňku zdají mocné sny.  Stráví s nimi magickou noc, která mu přinese nečekané probuzení, v němž najde vše, co hledal.

Jan Svěrák v muzikálu spojuje působivé kontrasty: prostředí bezdomovců a pozlátko popularity slavného zpěváka, dekorace z recyklovaných materiálů a výtvarné projekce. Civilní reálie pražské periferie a zápletka s ukradeným bicyklem vytvářejí v kombinaci se vznešenými tóny živé hudby třaskavou směs. Humorná nadsázka má sílu s lehkostí předávat poselství, která si divák může odnést ve svém srdci.

Hrají Tomáš Klus, Veronika Khek Kubařová, Martin Dejdar, Šimon Bílina, Radka Pavlovčinová nebo Dušan Kollár.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena