Nový nájemce zmodernizuje prodejnu Na Růžku na říčanském náměstí

28. 3. 2014

V prosinci město Říčany vyhlásilo záměr na pronájem nebytových prostor na Masarykovo náměstí v Říčanech. Původní nájemce, který zde mnoho let provozoval prodejnu potravin Na Růžku, již nechtěl v prostorách dále fungovat. Výběrové řízení, které proběhlo na konci ledna, vyhrála společnost JeBeMe s.r.o. Prostory se během jara kompletně opraví a kromě prodejny potravin zde bude i bistro s posezením.

Nebytové prostory č.p. 35 na Masarykovo náměstí o celkové ploše 302 m2 vlastní město. Samoobsluha potravin Na Růžku funguje na tomto místě desítky let. Interiér prodejny však dosud neprošel žádnou rekonstrukcí a stav technického vybavení je několik let nevyhovující.

Vítěz výběrového řízení, který městu nabídl nejvyšší měsíční nájemné, počítá se zachováním obchodu a navíc s vybudováním bistra. „V zadání výběrového řízení bylo jasně řečeno, že v těchto prostorách musí být zachován prodej potravin. Pamětníci si jistě pamatují, že zde byla nejen prodejna potravin, ale částečně i občerstvení. Jsem ráda, že nový nájemce tuto myšlenku oprášil a počítá s občerstvením i s koutkem pro děti,“ připomíná místostarostka Karla Egidová /ODS/.

Nejdříve se interiér celkově opraví. Renovace zahrnuje výměnu podlahové krytiny, kompletně novou elektroinstalaci, nové osvětlení, výměnu výloh a interiérové stavební úpravy. Vnitřek bude architektonicky rozdělen na dvě části.  

„Od vchodu bude možné jít rovně do potravin jako doposud, nebo se dáte doleva k výlohám do bistra. Potravinová část bude podobně uspořádána, jako byla původně, ale velká architektonická změna proběhne na ploše bistra. Cílem je pustit do prostoru maximálně světla, takže se úplně odkryjí výlohy, u kterých bude přibližně 20 míst k sezení. Z každého místa k sezení uvidíte na dětský koutek, kterému jsme věnovali značný prostor, jelikož to cítím jako velkou potřebu pro neustále narůstající počet maminek a dětí v Říčanech,“ sdělil Josef Bláha, jednatel společnosti JeBeMe s.r.o.

Farmářské potraviny a čerstvé zdravé pokrmy

V prodejně potravin může zákazník počítat se všemi potravinami běžné potřeby a v bistru s ojedinělou nabídkou.

„Nabízený sortiment nebude obsahovat drogerii, žrádlo pro psy a další nepotravinové zboží jako doposud. Novinkou budou kvalitní farmářské potraviny a produkty domácí výroby. Co se týká původu zboží, je jednoznačná orientace na české výrobce, kteří budou tvořit drtivou většinu dodavatel,“ přibližuje svoji ideální představu Josef Bláha a dodává: Bistro bude zaměřeno na čerstvou a více zdraví prospěšnou výživu tj. sendviče a plněné bagety (před vámi vyrobené z čerstvých ingrediencí), panini, zeleninové a ovocné saláty, domácí dorty a koláče, džusy z čerstvého ovoce, limonády dle vlastních receptur atd. Pokud se časem ukáže, že Říčaňáci mají zájem o zdravou výživu, nosím v hlavě ještě nápad s teplým jídlem. Otevírací doba je přizpůsobena také tomu, abychom „naučili“ lidi snídat.“

Rekonstrukce v předpokládané výši 1,5 milionu korun potrvá odhadem 12 týdnů s tím, že otevření nájemce plánuje během června nebo počátkem letních prázdnin. Město se společností uzavřelo nájemní smlouvu od 1. dubna 2014 na patnáct let s ohledem na výši plánované investice a dohodu o provedení stavebních úprav nájemcem. "Finanční vyrovnání mezi nájemcem a pronajímatelem se uskuteční formou započtení technického zhodnocení proti závazku hradit nájemné," dodal Evžen Heyrovský, vedoucí odboru správy majetku. 

„Prodejna potravin byla v této nádherné funkcionalistické budově posledním místem, které zoufale volalo po citlivé rekonstrukci. Podle předložené studie vítěze soutěže by se mohl tento sen mnoha Říčaňáků splnit a prodejna se tak stane užitečným, vkusným a krásným prostorem. Doufáme, že se záměr povede a budoucí návštěvníci budou prodejnu i bistro právě z těchto důvodů hojně navštěvovat,“ uvedla místostarostka Hana Špačková /Klidné město/.

 

Adéla Michalová, tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena