Novým ředitelem základní školy U Říčanského lesa je Dalibor Dudek

27. 6. 2014

Náročné výběrové řízení na nového ředitele v ZŠ U Říčanského lesa, které se nakonec protáhlo až do 20. června, má svého vítěze. Radní města Říčany jmenovali po dlouhém a pečlivém hodnocení ředitelem Dalibora Dudka. Potvrdili tak doporučení odborné komise, která ho vybrala jako nejvhodnějšího kandidáta v silné konkurenci pěti zájemců. Přesvědčil je svými učitelskými zkušenostmi, manažerskými schopnostmi a prezentovanou koncepcí rozvoje školy. Kandidáti prošli navíc třemi osobnostními testy. Dalibor Dudek tak nahrazuje ve funkci dosavadního ředitele Daniela Kohouta, který školu vedl od jejího počátku roku 2010.

Novým ředitelem ZŠ U Říčanského lesa se stal Dalibor Dudek, který zvítězil v rámci konkurzu vyhlášeného městem Říčany. Výběrovou komisi i radu přesvědčil o svých kvalitách v oblasti vzdělávání i managementu. Učitel, který se může pochlubit dvacetiletou praxí, v současné době působí na prvním stupni v této škole. Mnoho let působil jako zástupce ředitele na ZŠ Londýnská v Praze, která měla od devadesátých let velmi vysoké renomé z hlediska vzdělávací koncepce a přístupu k žákům. Také se zabývá lektorskou a konzultační činností v oblasti vzdělávání. Mezi jeho koníčky patří především horská turistika a výtvarné umění. Je ženatý a má tři dcery.

Dalibor Dudek plánuje pokračovat ve stávající koncepci, ale chce vyřešit především personální situaci a zlepšit i další problematické oblasti na škole.

Výběrové řízení na pozici ředitele probíhalo v naprostém souladu s novelou školského zákona, která zavádí pravidlo jmenování ředitelů škol do pracovního poměru na dobu určitou šest let. Rada města se rozhodla neprodloužit smlouvu s ředitelem Danielem Kohoutem na další funkční období a vypsala legitimní konkurz na nového ředitele. Vedla k tomu nespokojenost s personálním řízením vzdělávací instituce, špatný obraz školy na veřejnosti a nečinnost při čerpání evropských dotací. Jejímu jménu také nepřispělo, že v průběhu čtyř let bylo do osmiletého státního gymnázia přijato z této školy ve srovnání s ostatními základními školami v Říčanech pouze minimum žáků.

„Je rozhodnuto a už se nesluší v personální rovině rozebírat to, co vedlo ke změně. Daniel Kohout přinesl nové škole hodně, je to ve velké míře jeho dítě. Musím se přiznat, že je mimořádný manažer s obrovským tahem na branku. Každopádně mu za celých pět let jeho práce hluboce děkuji,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/.

Jak probíhalo výběrové řízení?

Do konkurzu se přihlásilo sedm kandidátů, z nichž dva později odstoupili ještě před hodnocením výběrovou komisí. Nejdříve komise studovala jednotlivé koncepce, které uchazeči dodali spolu s přihláškou a životopisy.

Ve čtvrtek 5. června pak byli zájemci pozváni na osobní pohovory. Komise, která se skládala ze dvou zástupců zřizovatele školy, inspektora z české školské inspekce, delegáta školské rady, pedagogického pracovníka z této školy, zástupce školského odboru krajského úřadu a odborníka v oblasti školství po pečlivém zvážení vybrala tři nejlepší uchazeče seřazené na první až třetí pozici.

O dva týdny později představili pozvaní kandidáti na prvních čtyřech místech svoji koncepci rozvoje školy i radě města. V rámci tohoto kola byly pro uchazeče navíc připraveny osobnostní test, test týmových rolí a případová studie, jejichž výsledky předurčí kandidáta s nejvhodnějším osobnostním profilem pro řídící manažerskou funkci. Kvůli vyhodnocení testů tak radní posunuli své stanovisko na druhý den. Konečné rozhodnutí rada odhlasovala v pátek 20. června hodinu před půlnocí, po tříhodinovém jednání.

„Věřím, že jsme vybrali dobře a atmosféra na škole se co nejrychleji uklidní. Nepřijde žádná dramatická změna koncepce, pan ředitel nechystá žádné radikální propouštění, spíše se chce soustředit na posílení kvality vzdělání nad kvantitou projektů. Rozhodně dá učitelům o něco více svobody,“ zakončuje Vladimír Kořen.  

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena