Novým starostou města Říčany je David Michalička. Na postu místostarosty ho nahradí Pavel Matoška, radu nově doplní Michal Anelt

1. 1. 2021

Po rezignaci dlouholetého starosty Vladimíra Kořena povede říčanskou radnici stavební inženýr David Michalička. Na jeho dosavadním postu místostarosty města ho nahradí podnikatel Pavel Matoška a sedmičlennou městskou radu doplní grafický designér Michal Anelt. Všichni jmenovaní jsou zastupitelé zvolení za hnutí Klidné město. Do nových pozic je schválila většina zastupitelů na svém prosincovém jednání.

Po úspěšném desetiletém období, kdy stál v čele radnice známý moderátor a novinář Vladimír Kořen, povede říčanskou radnici jiný dlouholetý zastupitel za Klidné město, čtyřicetiletý stavař David Michalička. Důvěru dostal od 19 zastupitelů napříč politickým spektrem. Naváže tak na své dlouhodobé působení na říčanské radnici na pozicích projektového manažera, radního a následně místostarosty, jimž se naplno věnuje od roku 2015. Znalost říčanské radnice i obecných pravidel fungování municipalit již dokázal proměnit v řadu úspěšně realizovaných projektů, jako jsou například cyklostezka z Kolovrat do Mnichovic, zavedení říčanských městských a školních linek či Seniortaxi. Výrazně se rovněž zasadil o omezení tranzitní kamionové dopravy či nedávno zahájený projekt revitalizace říčanských sídlišť. Aktivně se podílel či podílí na pořádání volnočasových aktivit, jako jsou Streetfood Festival, Letní kino, sportovní závody a další. Michalička povede radnici jako uvolněný starosta.  „Chtěl bych důstojně a s pokorou navázat na úspěšného starostu, mého dlouholetého kolegu a kamaráda Vláďu Kořena. Zejména díky jeho energii a zápalu naše město za posledních deset let doslova rozkvetlo a má skvělé jméno napříč celou republikou,“ říká David Michalička.

Na pozici neuvolněného místostarosty ho nahradí pětapadesátiletý podnikatel Pavel Matoška. Jako zastupitel za Klidné město působí již třetí volební období. V minulosti byl také předsedou poradního orgánu rady města v oblasti dopravy. Sedmým radním po odstoupení V. Kořena se stal čtyřiačtyřicetiletý zastupitel a grafický designér Michal Anelt.

Podle prohlášení Klidného města, které má v zastupitelstvu většinu hlasů, bude vedení radnice jako dosud velmi citlivě regulovat novou výstavbu a finanční prostředky směřovat především do zvyšování kvality života stávajících obyvatel. Udržitelný rozvoj města na principu „nejdříve infrastruktura, potom výstavba“ musí mít nadále přednost před příliš rychlým nárůstem počtu obyvatel. Stranou nesmí zůstat ani dohánění starých dluhů na veřejné infrastruktuře – vodovodech, kanalizaci, komunikacích či školách. S vědomím toho, že zejména blízkost přírody dělá z našeho města tak příjemné místo pro život, nezapomíná vedení města ani na infrastrukturu zelenou a modrou.

 

David Michalička, starosta (uvolněný), člen výboru pro územní rozvoj, 40 let

Rodilý Říčaňák, po místním státním gymnáziu vystudoval ČVUT stavební a absolvoval stáž ve Velké Británii. Pracovní zkušenosti získal jako projektant-statik, ředitel firmy na obnovitelné zdroje i ředitel stavební divize v nadnárodní společnosti. Posledních deset let je zastupitelem města, z toho šest let zde pracuje na plný úvazek. Uplynulé volební období byl členem rady města, na radnici pracoval jako projektový manažer. Je předsedou výboru pro územní rozvoj a výstavbu. Příležitostně trénuje tenisovou mládež v Radošovicích či spolupořádá sportovní a kulturní akce ve městě.

 

Pavel Matoška, první místostarosta (neuvolněný), podnikatel, 55 let

Narodil se v Plzni a vystudoval ČVUT – FEL v Praze. Jako podnikatel vlastní a řídí několik úspěšných společností. Řadu svých podnikatelských aktivit přesunul do Říčan, kde již 17 let žije. Jeho firmy jsou velmi aktivní na poli společenské odpovědnosti (CSR) a opakovaně finančně podporují kulturní i sportovní akce, kluby, školy a školky v Říčanech. Ve volném čase si užívá létání a sport.

 

Michal Anelt, radní, grafický designér a šéf studia, člen Unie grafického designu, 44 let

Po gymnáziu vystudoval ekonomii na Fakultě sociálních věd UK. Souběžně se studiem začal naplňovat své tvůrčí ambice v oblasti grafického designu. Po letech sbírání zkušeností vybudoval v Praze vlastní grafické studio, kde se svými kolegy již 16 let pracuje pro renomované klienty. Mimo jiné stojí např. za novou vizuální podobou Muzea Říčany. Od roku 2013 je členem správní rady MAKS Říčany, kde pro město uplatňuje své znalosti z oblasti designu, marketingu a tiskové produkce.

Kateřina Lauerová, tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena