O 28. říjnu trochu jinak

25. 11. 2013 Možná někteří říčanští občané zaznamenali, že od roku 1990 se rok co rok 28. října setkávají místní sokolové u pomníku Antonína Švehly a u pomníku padlých v Radošovicích.

Mnohokrát zaznělo: „Proč musíte být u kdejakého státního svátku, proč zrovna vy, sokolové?“ Odpověď je jednoduchá a ráda si ji vypůjčím: „Bez sokolů by nebyly legie, bez legií by nebylo Československo“. Kdo tuto větu vyslovil si domyslí snad každý, kdo se trochu zajímá o historii vzniku našeho samostatného státu.

A bylo toho víc, co pojilo sokoly a první republiku. Kdo neví, může se dočíst víc v almanachu, nedávno vydaném místní sokolskou jednotou. Stále je možno jej získat v Muzeu Říčany nebo v městském informačním středisku.

Další důvod setkávání? Sokolové ctí tradice – alespoň se o to pokoušejí. Letos ale byla tradice porušena. Kytice jsme pokládali a obě hymny zpívali už 27. října. A to proto, že naše skupina oslavila státní svátek spolu se zástupci sokolů z celé republiky na památném Blaníku.

Takže za rok na shledanou! Kde? Sokolové si dovolí vás včas informovat a na setkání pozvat.

Se sokolským „Nazdar“!

                                              J. T.

P.S. Nebylo by krásné, kdyby se uskutečnilo před mnoha lety vyslovené přání sokolů, aby se 28. říjen v našem městě slavil za účasti i dalších spolků a uskupení?

                                             

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena