O veřejném osvětlení, výmluvách a strachu

4. 5. 2024

V březnovém Kurýru vyšel článek o probíhající rekonstrukci veřejného osvětlení (VO) s bombastickým (a notně zavádějícím) tvrzením o 70% úsporách energie. Radní p. Auředník v něm tvrdí, že trendy a poznatky o správném svícení přicházejí postupně a že před dvěma lety byly ideální parametry jiné než dnes. Nepřímo tím omlouvá špatně zvolená svítidla (viz ŘK únor 2024, str. 64).

Není to pravda. Všechny podstatné informace pro správné osvětlení jsou známé desítky let. O stínění světelných zdrojů mluví astronomové 70 let! Karcinogenní vliv světla WHO veřejně uznala v roce 2007. První doporučení Ministerstva životního prostředí vzniklo v roce 2017. Osobně jednám s MěÚ Říčany od roku 2018. Použití LED se CCT 2700 K nikdy nebylo ideálním doporučením, ale nejhorším limitem, který si prosadili lobbisté osvětlovacího průmyslu navzdory odborným argumentům.

To, co skutečně přichází pomalu, je změna kultury, změna myšlení. Je pochopitelná u většinové laické veřejnosti. Je ale neobhajitelná u lidí, kteří o VO rozhodují. Tito lidé mají povinnost spravovat veřejný majetek s péčí řádného hospodáře. Namísto toho vidíme dlouhodobé odmítání správných postupů, papouškování lží o bezpečnosti a hledání výmluv. Tkví to ve zvyku a ve strachu začít jednat správně. Ve strachu z některých hlasitých obyvatel, kteří o světle a tmě nevědí vůbec nic, ale zato mají vyhraněný názor a ostré lokty. Prosazují neomezené svícení v naději, že tím utlumí vlastní iracionální strachy. Z pozice strachu pak jednají bezohledně a poškozují sebe i všechny okolo. Zatímco několik obyvatel je schopno na základě nepravd prosadit milionové investice do nového VO, odborně podloženým přáním jiných lidí chránit noční prostředí se někteří zastupitelé veřejně vysmívají. Důvodem avizované změny parametrů 2. fáze rekonstrukce VO je především rychle narůstající tlak veřejnosti: desítky stížností obyvatel, 115 podpisů petice https://shorturl.at/eptLM, 457 (39 %) hlasů v soutěži Překvapte Říčany, vyjádření Komise pro životní prostředí Rady města Říčany, právní argumenty…

S pozdravem

David Rajmon

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena