Občané města Říčany ušetřili v první elektronické aukci pro domácnosti dohromady bezmála 7 milionů korun

25. 3. 2013

První elektronická aukce na dodávky energií pro domácnosti města začala ve středu 13. března 2013 ve 13.13 hodin a občanům města přinesla úsporu 16,5 % na elektřině a skoro 30 % na zemním plynu. Zapojilo se do ní půl tisíce domácností, které daly dohromady objem poptávky 27 milionů korun.

Říčany jsou ve finále prvního kola unikátního projektu, který  zatím  v  republice  nemá  obdoby.  Vedení  města  se totiž  po  výborných  zkušenostech  s  elektronickou  aukcí na dodávky energií pro své organizace rozhodlo zajistit e-aukci i pro své občany. Obyvatelé Říčan tak měli od ledna možnost zapojit se do projektu, který jim dal možnost snížit ceny energií pro jejich domácnosti.

„Cílem bylo dát dohromady co největší počet domácností a spojit tak poptávku na dodávky elektřiny a zemního plynu do většího celku. Tento balíček zákazníků pak šel do elektronické aukce společně. Podařilo se nám něco, čemu jsme ani sami nevěřili. V prvé řadě nás překvapilo, že se spojilo přes 500 domácností, které tak daly dohromady objem 27 milionů korun. To je už velmi slušný balík, o který pak samozřejmě dodavatelé projevili zájem,“ uvádí starosta města Říčany Vladimír Kořen /Klidné město/  a s radostí dodává: „Takto vysoká úspora, které se podařilo v e-aukci dosáhnout, v nás vyvolala absolutní nadšení.“

 Aukční kolo mělo trvat 15 minut, ale 39krát se kolo prodlužovalo.  Pokud  totiž  některý  z  dodavatelů  sníží  svou cenu během posledních dvou minut, aukce se automaticky o další dvě minuty prodlužuje. A tak aukce trvala nakonec přes hodinu a půl.

 „Délka  aukce  napovídá  tomu,  že  to  byl  opravdu  souboj. Souboj zajímavý jak pro občany města, tak i pro dodavatele,“ hodnotí průběh aukce starosta Říčan Vladimír Kořen.

Ve 14.45 byl znám výsledek. Výsledek, díky kterému v Říčanech  není  ani  jediná  domácnost,  která  by  neušetřila v zemním plynu minimálně 5 %.

„V elektrické energii jsme ušetřili 16,5 %, což je 1,717 milionů korun. V zemním plynu je úspora neuvěřitelných 29,96 %, tj. 5,129 milionů korun. Celkově 6,846 milionů korun. To jsou peníze, které by lidé zaplatili, pokud by nenašli odvahu změnit dodavatele. Občané Říčan se do celého projektu pustili s vervou a nadšením, a vyplatilo se jim to,“ uvádí celková čísla starosta města: „Důležité je ale zdůraznit, že proti této úspoře jde novoroční zdražování distribučních poplatků a ty stanovuje stát – zvláště u elektřiny bude konečný rozdíl na složenkách méně výrazný.“  

„Téměř 300 domácností ušetří na zemním plynu přes 15 % oproti stávajícím cenám a 331 domácností ušetří více než 15 % v elektřině. To je víc, než čekal kdokoliv z nás. Bavíme se samozřejmě o hodnotách u neregulovaných částí energií, tedy té části z faktury, kterou můžeme v e-aukci vůbec soutěžit,“ uvedl zástupce pořadatelské společnosti eCENTRE Pavel Ciprys. Cena energií se totiž skládá z části regulované, která je stanovena  Energetickým  regulačním  úřadem,  a  kterou není  možné  soutěžit,  a  z  částky  neregulované,  která  je právě předmětem soutěže v elektronických aukcích. „U elektřiny tvoří neregulovaná část v dnešní době asi 40 % z celkové částky, kterou občané zaplatí. U zemního plynu je to asi 80 %. A v těchto částech se podařilo ušetřit bezmála 7 milionů korun za všechny domácnosti, které se do e-aukce zapojily,“ doplnila Alice Mazurková z eCENTRE.

 

 

komodita                                      elektřina                                            z. plyn

počet domácností                           482                                                       307

bez úspory                                       5                                                            0

do 5 %                                             3                                                            0

do 10 %                                          21                                                          3

do 15 %                                         122                                                         6

nad 15 %                                       331                                                       298

 

„Říčany jsou v tomto vzorem i dalším městům a obcím, které se nám ozývají, že by chtěly podobnou službu pro občany poskytnout také. Připravujeme aukci pro občany Prahy 6, města Šenov, Krnov, Otrokovice a další. Některá města ještě čekala na výsledky právě zde v Říčanech, ale předpokládám, že po těchto výsledcích už nebudou váhat. To, že měl starosta Vladimír Kořen odvahu se do takového projektu pustit, svědčí o jeho postoji k plnění poslání veřejné správy, která má být především službou pro občany. Tím, že se aukci pro občany rozhodl zajistit, ušetřil mnoha domácnostem až desetitisíce korun,“ uvádí Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, který je odborníkem na e-aukce a elektronizaci veřejných zakázek. Kolik právě jejich domácnost ušetřila, se občané dozvědí do 5 dnů. Informovat je budou zástupci společnosti eCENTRE, kteří je budou kontaktovat e-mailem nebo telefonicky. Upozorňujeme  na  to,  aby  lidé  nepodepisovali  smlouvy  s případnými podomními prodejci, kteří se mohou snažit využít situace a vnutit občanům smlouvu s jiným než vítězným dodavatelem. Nové dodavatelské smlouvy budou k  dispozici  pouze  na  kontaktním  místě  v  Informačním centru od začátku dubna. „V květnu proběhne druhé kolo a navíc chceme začít připravovat e-aukci pro podnikatele, kteří už projevili zájem  o stejný způsob nákupu energií, případně i dalších komodit. Chceme tak i místním podnikatelům pomoci snížit náklady a podpořit tak jejich další rozvoj. Pro občany chceme připravit elektronickou aukci na mobilní volání a internet. Bližší informace se občané i podnikatelé opět dozvědí v Říčanském kurýru,“ sděluje starosta Říčan Vladimír Kořen. Podepisování smluv s vítězným dodavatelem bude probíhat na kontaktním místě od 3. 4. 2013 do 11. 4. 2013 v pondělí, středu a čtvrtek od 13.00 do 18.00 hod. Upozorňujeme, že podpis smluv s vítězným dodavatelem bude ukončen ke dni 11. 4. 2013. Občané,  kteří  mají  zájem  se  zapojit  do  následující  e-aukce, a firmy, které chtějí této služby rovněž využít, budou mít možnost přinést potřebné podklady na kontaktní místo od 15. 4. do 24. 4. 2013 ve standardních hodinách, tedy pondělí a středu od 13.00 do 17.00 hod.

 

Adéla Michalová ve spolupráci se společností eCENTRE

tisková zpráva města Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena