Občanské sdružení Cesta integrace

30. 9. 2013

Exekuce v roce 2013

V současné době se často setkáváme s lidmi, kteří se dostali do dluhové pasti. Občanskou poradnu navštěvují klienti, kteří nejsou schopni splácet svoje závazky a hrozí jim exekuce. V roce 2013 se některá pravidla týkající se exekucí změnila.

Novinkou je např. povinnost věřitele obeslat dlužníka před podáním žaloby a vyzvat ho, aby dluh zaplatil. Do konce roku 2012 věřitel dlužníka kontaktovat nemusel. Další změnou je, že peníze nezachráníte ani na manželově účtu. Dříve platilo, že když je na jednoho z manželů uvalena exekuce, podléhá jí celý společný majetek, ale plat a účet druhého z partnerů exekutor nepostihoval. Od ledna 2013 se toto pravidlo mění. Exekutor může nově obstavit i plat a účet druhého z manželů. V letošním roce jsou také jiné vyvolávací ceny u nemovitostí. Když je předmětem exekuce nemovitost, draží se za 2/3 ceny stanovené znalcem, a když se neprodá, je každá další za polovinu odhadu. Od roku 2013 je nově možné přidat další kola dražby, ve kterých se vyvolávací cena snižuje podle stanovených procentních hranic, kterých se dražba musí postupně držet. Další novinkou je možnost finální cenu z dražby přeplatit. V praxi to znamená, že najde-li se po dražbě kdokoliv, kdo do 15 dní složí minimálně o 25 % vyšší částku než vydražitel, přiklepne se nemovitost této osobě. Cílem je získat z prodeje nemovitosti co nejvíce peněz. Další významnou změnou ve prospěch dlužníka, která sníží dopady exekuce, je slučování exekucí. Týká se zejména malých pohledávek.

Pro občany, kteří potřebují řešit i takto obtížné životní situace nabízí Občanská poradna Cesta integrace bezplatné právní poradenství zejména v oblastech sociálních, finančních, rodinných, pracovních a majetkových.

Zároveň si občany dovolujeme pozvat na přednášku k tématu exekuce, která se bude konat v listopadu. Více informací v dalším vydání.

Pavla Gajdošová

 

Akce klubu Cesta v říjnu

Pondělí 7. 10. od 16.00 – Turnaj ve stolním fotbale

Čtvrtek 17. 10. od 13.00 – Pouštění draků

Úterý 22. 10. od 13.00 – Turnaj v deskových hrách

Dále každý den volnočasové aktivity dle provozní doby klubu.

Více na webu a facebooku!

 

Provoz Klubu Cesta a Občanské poradny Říčany podpořen v roce 2013 městem Říčany, Ministerstvem práce a sociálních věcí a z Individuálního projektu Středočeského kraje v rámci podpory z Evropského sociálního fondu.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena