Ohlédnutí za oslavou 28.října v Pyšelích

9. 11. 2015

aneb zvonění zvonů

Středeční volné odpoledne jsme slavnostně zakončili v naší obci lampiónovým průvodem a zvoněním. Připomněli jsme si tak Den vzniku samostatného československého státu. Průvod lampionu, za dozoru hasičů, se spoustou kočárků a mladých lidí vyšel v 18,30h od kapličky na Nové Vsi. Na náměstí u pomníku jsme seznámili všechny účastníky s jeho historií a také jsme přečetli 34 jmen našich spoluobčanů, kteří se již z 1.světové války do naší obce nevrátili.

Všichni byli pozváni do hasičské zbrojnice na opečenou klobásu, teplý čaj pro děti a pro jejich doprovod voňavý svařák nebo grog. V patře byla připravena drobná výstava s informacemi o slavnostním zvonění a o historii Zvonu míru v Roveretu. Kdo chtěl, mohl si odnést pamětní razítko našeho „nejmladšího“ zvonu. V letošním roce uplynulo 90 let od jeho odlití a tak při této příležitosti jsme ho nechali zhotovit.

Díky pěknému počasí si děti hrály ve spadaném listí u kostela, rodiče spolu debatovali a společně jsme čekali na 21h. V tento čas, letos již po třinácté, se rozezněly naše dva zvony a my se tak připojili k akci – Zvon míru. Tři naši zvoníci rozhoupali zvony z roku 1461 a 1925. Jejich 200 úderů se neslo noční krajinou. Zvonění bylo po skončení odměněno potleskem všech přihlížejících. Kdo chtěl, mohl se také podívat na věž kostela a seznámit se zde se zvony, historií věže a také s věžními hodinami a jejich obsluhou. 

Velkou propagátorkou a vlastně nositelkou myšlenky slavnostního zvonění byla paní Ph.Dr. Zlata Fořtová, která nás bohužel ve svých 87 letech v březnu letošního roku opustila. V Pyšelích si můžeme vzpomenout na její zajímavou přednášku z listopadu 2008 v přízemí radnice. Díky její práci a putovní výstavě vlastně v roce 2001 vznikla „Říčanská výzva“ , kterou se od roku 2002 snažíme dále šířit a pokračovat tak v této myšlence.

Štafetu šíření této výzvy nese v současné době pan profesor Alexej Bezděk, díky jemu jsme se o akci dozvěděli i v Pyšelích. Přes své přátele a žáky rozšířil každoroční slavnostní zvonění do okolí Říčan, Nového Města nad Metují a Mýta u Rokycan a na dalších místech.      

V letošním roce se hlas zvonů rozléhal v Říčanech, Městečku, Benešově, Vranově, Vranovské Lhotě, na Borové Lhotě, Mělníku, Žíňanech , Mrači , Teplýšovicích,Velkých Popovicích, Brtnici, Lojovicích, Řepčicích, Dolní  a Horní Dobrouči zvoní hasiči, Jablůnkově nad Bečvou a na mnoha dalších místech, o kterých bohužel nevíme.     

             Děkuji všem účastníkům, že společně s námi takto slavnostně zakončili tento krásný den a děkuji hasičům za jeho vzornou přípravu.

 

                                                                                                                Jan Kostrhoun

                                                                                                                    Pyšely

zvoníci

razítko zvonu z roku 1925

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena