Ohlédnutí za prvním Říčanským Handmade marketem

1. 7. 2016

Máte rádi osobitou atmosféru trhů, kde vás prodejci lákají ke svému stánku se zbožím, u kterého se seznámíte s jeho příběhem, vzduchem se line vábivá vůně čerstvě namleté kávy a k nakousnutí vybízejí domácí mňamky?

Já tuto atmosféru miluji. Mimo jiné i proto, že nákupem u místních výrobců přímo podporujeme lokální ekonomiku a kreativní lidi, kteří plody své vášně dělají radost všem okolo.

Ve spoustě světových měst má Handmade market významné postavení, těší se popularitě a podpoře nejen místní komunity. Proč tedy nezavézt podobnou tradici v našich Říčanech?

Datum jsme stanovili na 14. května a místem setkání jsme zvolili krásné a pro akci vhodné prostory kavárny Steam Coffee (nejen pro příjemný úsměv a lahodné domácí občerstvení paní majitelky Ludmily Křenkové).

Na historicky prvním říčanském Handmade marketu se sešla celá třicítka vystavovatelů od tradičních řemesel jako je výroba košíků či drátěného zboží, přes moderní dyzajnové kousky oblečení a módní doplňky, různorodé šperky pro lesní víly i dámy, skleněné vitrážové objekty, až po domácí ekologickou kosmetiku. Rozhodně bylo z čeho vybírat.

Naším cílem bylo a je vedle podpory místních tvůrců také poskytnout prostor pro sdílení, networking a další osobní rozvoj. V rámci doprovodného programu jsme pokřtili prvotinu Lucie Nobis, knihu Mateřství a Seberealizace, která stojí mimo jiné za celým projektem Handmade marketu. Měli jsme možnost zúčastnit se poutavé diskuze na téma ekomódy a konceptu kontinua v praxi. Zazpíval nám Tomáš Janoušek za folkovou kapelu Rubinet a Veronika Solisová rozvlnila kavárnu jižanskými rytmy. Mnozí si také v rámci workshopů vyrobili něco svého na památku.  

Za nás a v souladu s obrovským množstvím ohlasů hodnotíme akci jako velmi povedenou. Podařilo se nám společně vytvořit jedinečnou energii. Díky týmu Steam Coffee za profesionální přístup a všem, kteří přišli, za to, že sdílíme stejné hodnoty, které tímto podporujeme. Věříme, že se z akce stane tradice.

Další termín: sobota 26.11. 2016, Vánoční Handmade market – stejné místo, stejně naladění lidé a ještě úžasnější atmosféra.

Lucie Vybíral Pastrňáková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena