OHLÉDNUTÍ ZA UPLYNULÝM MĚSÍCEM

31. 5. 2023

Přestože nám ještě do konce roku zbývaly dva měsíce, testy a zkoušení před námi, hnalo nás to ven.

Výuka, ale ani zkoušení, nemusí probíhat jen v lavicích. Provázanost s praktickým životem je stejně důležitá, jako chemické vzorce. 😊

Pro přehled uvádíme pouze velice stručný přehled aktivit, které proběhly.

Čarodějnický rej: Žáci 9. ročníků pomáhali prvnímu stupni zorganizovat a realizovat rej čarodějnic. Proběhl v Olivovně a zúčastnil se celý první stupeň. Krásná a velká akce to byla.

Mise Vyšehrad: Interaktivní poznávací procházka po Vyšehradě, včetně návštěvy kasemat a tajemného sálu Gorlice.

Klub zvídavého žáka: Kutná Hora (stříbrné doly).

Voda a život: Badatelská výuka s lektory Muzea Říčany.

Soudní jednání na vlastní oči: Autentické výslechy soudních znalců.

Zápis do 1. ročníku: Všechny spádové děti přijaty. Otevíráme tři první třídy a dvě třídy přípravné.

Přijímací zkoušky našich deváťáků: Letos to byly nervy. Všem gratulujeme. Zvládli jste to!

Přijímacích zkoušky do rozšířených skupin (Aj, Př, IT): Chceme, aby každý žák zažil úspěch. Od září se naši šesťáci profilují podle vlastního zájmu v anglickém jazyce, přírodovědných předmětech a IT oblasti.

Srovnávací testy + testování žáků od 3. do 9.ročníku (interní testy, Kalibro, Scio a ČŠI): Testování se nebojíme. Chceme vědět, jak si naši žáci stojí. Každý rok využíváme nejen interní srovnávací testy, ale také testy Kalibro a Scio. Zúčastnili jsme se plošného testování ČŠI.

Vzdělávání pedagogů: Každý měsíc připravujeme pro naše pedagogy školení, která se zaměřují na prohloubení dovedností napříč předměty.

OKÉNKO PRO ŘEDITELE

Pár poznámek k zápisu nejen do první třídy

Základní školu si můžeme vybrat, jakou chceme, dokonce lze podat přihlášky do více škol. Jen přijetí nemusí být samozřejmostí. A právě to zažívají mnozí rodiče se svými dětmi i u nás. Rozhoduje kapacita školy, zásadní je ustanovení školského zákona. Ředitel školy je povinen přednostně přijmout děti s místem trvalého pobytu v příslušném školském obvodu a zároveň nesmí překročit stanovenou kapacitu tříd a školy jako celku. Už řadu let dokáže naše škola přijmout právě jen děti ze spádového obvodu, děti říčanské. A nejinak je tomu letos.

Současně přibývá i odkladů. Dubnový termínu zápisů do prvních tříd (dříve probíhal na přelomu ledna a února) nabízí větší prostor pro ujasnění si, zda je dítě na nástup do školy připravené. Zajímavé je, že v současnosti odklad školní docházky řeší až 19 % rodin.

Rodiče nikdo beze zbytku nezastoupí. Právě oni musejí se svými dětmi často mluvit a pomáhat jim porozumět všemožným situacím, pravidelně si s dětmi číst, často se s nimi účastnit různých aktivit, společně si hrát. Pomoci tak dětem být dostatečně fyzicky, pohybově a emočně vyspělými, naučit se postarat o své věci, mít přiměřené jazykové a komunikativní dovednosti, dokázat druhým vyprávět příběh, současně mít představu o číslech, ale také respektovat druhé, dodržovat základní společenská pravidla, dokázat pracovat podle pokynů i samostatně, a především mít schopnost soustředit se. Samozřejmě že toto vše „trénují“ s dětmi ve školkách a pochopitelně se podrobně těmto tématům věnujeme i v přípravné či první třídě, ale bez rodičů to zkrátka není ono. 😊 Však také proto zveme spolu s dětmi i rodiče již tradičně na Školu na nečisto (21. června v 17 hodin).

Mgr. Dalibor Dudek
ředitel školy

CO NÁS ČEKÁ V ČERVNU

„Čas letí jako bláznivý. Já nechytím ho ani vy…“

Je to neuvěřitelné, ale čeká nás poslední měsíc v tomto školním roce.

Kromě spousty učení nás čekají samé zajímavé akce. Jaké?

Školní akademie – žáci 1. stupně nám v KC Labuť představí své dovednosti. Přijďte se podívat. Akademie se koná 24. a 25. června od 17 hodin.
Pasování prvňáčků na čtenáře
Obhajoba absolventských prací
Vodácký kurz
Škola nanečisto
Orientační běh
Školní štafety
Run and help

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena