Okrašlovací spolek Říčany

27. 2. 2022

Srnčí palouček

 

     Srnčí palouček se nachází na jihovýchodním okraji katastru Říčan, na cestě od světické silnice k říčanské hájovně u Světic.  Začátek cesty za Oázou má charakter místní komunikace, dnešní název je K Rozpakovu. Cesta prochází kolem rybníků Rozpakov a Srnčí. Podchází železniční trať a hned za podjezdem se nachází Srnčí palouček.

     Celková rozloha paloučku je 6 700 m². Pozemky jsou ve vlastnictví města Říčany. Palouček je z velké části obklopen Říčanským lesem.

    Přední část je vyvýšená oproti zadní části cca o 1,5 m. Je také výrazně sušší. Je rozdělena asfaltovou cestou na dvě části. Jižně je menší část porostlá souvislým křovím z náletů, která sousedí s oplocením chaty. Severní část přiléhá k výběžku lesa. Podél okraje lesa na pozemku Srnčího paloučku protéká malý potůček, který občas vysychá. Jedná se o bezejmenný pravostranný přítok Říčanského potoka, běžně označovaný jako Srnčí potůček. Je zde také malý rybníček.

    Zadní, větší část Srnčího paloučku má charakter podmáčené louky. Je vklíněná mezi lesní porosty.

    Na paloučku nyní roste mnoho druhů rostlin, které se jinde v Říčanech vyskytují jen vzácně, některé patří i mezi chráněné.    

  

                                                                                                           Jiří Pánek

                                                                                                           Okrašlovací spolek v Říčanech

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena