Olga Sommerová v Hospici Dobrého Pastýře

31. 10. 2013

Během října se v čerčanském hospici promítal dokument známé české dokumentaristky Olgy Sommerové s názvem „Přežili jsme svoje děti“. I přes to, že šlo o téma popisující jednu z nejsmutnějších stránek lidského života, byla hospicová kavárna plná návštěvníků.

Olga Sommerová během své dlouholeté dokumentární činnosti zaznamenala lidské osudy ve svízelných životních situacích. Ve svých dokumentech se zabývá sociálními tématy a mezilidskými vztahy, portréty obyčejných lidí i významných osobností, fenomény společenského a uměleckého života, feminismem a politickou historií naší země. Na základě úspěšného filmu „O čem sní ženy“ vydala tři stejnojmenné knihy rozhovorů a knihu „O čem sní muži“, které se staly bestsellery.

 

Dokument, který uvedla v Hospici Dobrého Pastýře, je jedním z nejsmutnějších. Ztráta dítěte je to nejhorší, co člověka může v životě potkat. I za podpory rodiny, přátel a odborníků se zraněné matky a otcové jen velmi těžko učí, jak žít dál. „Vyrovnat se se ztrátou dítěte je téměř nemožné,“ zmínila v diskusi následující po projekci dokumentu Olga Sommerová, která byla při natáčení všem zraněným rodičům velmi blízko. Dojatí diváci se Olgy ptali na způsob natáčení, na pocity její i dokumentovaných osob, zda byla tvorba dokumentu pro rodiče očistným procesem či zda je rodič s více dětmi méně zranitelný. „Naopak, některý rodič při ztrátě jednoho dítěte jakoby zapomněl na ty ostatní,“ uvedla Olga Sommerová. Sám dokument toto chování zachycuje.

A proč vlastně takový bolesti-plný dokument vznikl? Snad proto, abychom si všichni uvědomili, jak malicherné jsou naše každodenní strasti, nad kterými tolik lamentujeme. A také proto, abychom byli k lidem kolem sebe citliví a ohleduplní a dokázali být oporou v nejtěžších životních situacích.

 

 

Za OS TŘI Věra Ziková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena