Olivova dětská léčebna

29. 11. 2019

LOUTKY V NEMOCNICI

Do Olivovny jezdí pravidelně každý měsíc herci ze spolku Loutky v nemocnici. Téměř 15 let se zasazují o ulehčení pobytu dětí v nemocnicích a léčebnách. O rozhovor jsme poprosili předsedkyni a herečku spolku Marku Míkovou.

Marko, jak vznikl nápad pomáhat dětem při hospitalizacích?

Otcem myšlenky, přijít za dětmi do nemocnic s loutkami, byl pan Ottokar Seifert, který nápad začal realizovat v německém Ravensburgu. Já jsem mu při tom pomáhala. V roce 2005 jsem založila, spolu s přáteli herci a muzikanty, zapsaný spolek Loutky v nemocnici. Z původních asi čtyř herců jsme se rozrostli na dvacetičlenný spolek a zjišťujeme, že Loutky v nemocnici mohou opravdu v procesu uzdravování pomoci.

Kam za svými malými diváky vyrážíte?

Pravidelně navštěvujeme všechny pražské nemocnice, kde mají dětská oddělení - FN Motol, FN Královské Vinohrady, FN Bulovku, FN Thomayerovu, FN Karlovo náměstí, ale také psychiatrickou léčebnu v Bohnicích. Postupně se naše působení rozšířilo i na krajské nemocnice a léčebny.

Proč to všechno vlastně děláte?

Děti v nemocnicích, kromě toho, že musí podstupovat nepříjemná vyšetření, prožívají i strach. Hlavně z toho, co je čeká, jak dlouho v nemocnici zůstanou, a navíc mají i dlouhou chvíli. Jakmile dorazíme, narušíme jejich stereotyp a děti ožijí. Najednou se jako zázrakem změní situace v pokoji nebo v herně. Děti si začnou hrát, smějí se, povídají si s loutkami a to výsledně působí jako lék v celém procesu uzdravování. A to je odměna za naši snahu a práci. Člověk se cítí potřebný a má z toho radost. To je důvod, proč to děláme.

Jaké projekty chystáte a kde vás můžeme vidět?

V říjnu jsme pokřtili nové CD Dárek, které pro nás namluvili herci Dejvického divadla, v prosinci pak uvádíme nové představení Prodané nevěsty s marionetovým divadlem. Premiéra pro veřejnost se koná 7. 12. 2019 v divadle Minor, a pak pochopitelně v léčebnách a nemocnicích po celé republice.

Děkujeme, a ať se daří.

Vaše ODL 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena