Organizátor petice proti parkovacím zónám nevpuštěn do dopravního výboru

5. 3. 2023

Únorové zastupitelstvo volilo členy dopravního výboru. Jeho založení jsme přes odpor části Klidného města iniciovali na konci minulého roku. Doprava je v Říčanech dlouhodobý problém, výbor by měl diskutovat a navrhovat řešení jak ježdění, tak parkování ve městě. Experti by měli pomoci vedení města vyvarovat se chyb, kterých město v poslední době v dopravě udělalo poměrně dost. Vzpomeňme devět parkovacích oblastí pro Říčany, špatně nakreslená parkovací stání, chaoticky nainstalované a sundané (a někde znovu nainstalované) zpomalovací prahy, krajem zrušený zákaz vjezdu kamionů, zavádění a rušení jednosměrek, abych dal pár příkladů.

V únoru se volili členové výboru. Hned mezi prvními se hlasovalo o námi nominovaném Petru Foldynovi, který se podrobně věnoval systému parkování v Říčanech a byl jedním z iniciátorů petice proti dnes již městem zrušenému systému mnoha parkovacích oblastí. Ačkoliv od zástupců Klidného města před hlasováním opakovaně zaznělo, že do výborů je každý vítán, tak hlasováním ukázalo, že to nemyslí vážně. Kritik vedení města hlasy Klidného města nedostal.

Překvapení to pro nás není, protože už v minulosti nepustilo Klidné město do dopravních expertních týmů jiného odborníka na dopravu a kritika nekoncepčního řešení dopravy Mariana Svetlíka. Škoda to to ale je. V dopravním výboru pracuje veřejnost zadarmo a s motivací městu pomoci. Nevpustit si do odborné diskuse někoho, protože v minulosti město kritizoval, je krátkozraké. Právě kritický vhled do dopravních opatření města mohl pomoci předejít mnoha chybám a vyhozeným penězům.

Ze zákona musí být předsedou výboru zastupitel, což nám alespoň pomohlo prosadit do čela výboru Miloslava Šmolíka. Tak optimisticky na konec dodám kousek víry, že se mu ve výboru s většinou členů od Klidného města podaří aspoň trochu kritického vhledu obhájit.

 

Jiří Kozák

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena