Organizujete v Říčanech akci s trváním i pozdě večer?

30. 9. 2016

Seznam akcí musí být nově ve vyhlášce města

Od začátku října přestane město udělovat výjimky z doby nočního klidu. Konkrétní akce bude nově obsahovat přímo obecně závazná vyhláška. Seznam zahrne všechny kulturní, sportovní nebo jiné veřejné akce, která se konají pravidelně venku po 22. hodině a můžou narušit noční klid. Žádáme proto organizátory těchto akcí, aby je nahlásili právnímu odboru města.

Od 1. října 2016 začne platit novela přestupkového zákona, podle které již rada obce nebude moci udělovat svým usnesením výjimky z doby nočního klidu od 22.00 večer do 6.00 hodin ráno. Výjimky pro konkrétní akce bude uvádět obecně závazná vyhláška, kterou připravuje právní odbor města.

Vyhláška se dotkne všech veřejnosti přístupných kulturních, sportovních a podobných akcí (včetně tanečních zábav), které se konají pravidelně (každoročně) venku a překročí dobu nočního klidu. Ten v Říčanech platí mezi desátou večer a šestou hodinou ráno.

„Typicky půjde o hudební festivaly, taneční zábavy, festivaly jídla a pití, poutě s tancem nebo hudbou. Netýká se to akcí rodinného charakteru (svatby, oslavy narozenin apod.) a akcí v uzavřených prostorách,“ vysvětluje vedoucí právního odboru Eliška Špoková.

Pro některé akce platí i v současnosti posunutá doba nočního klidu. Jedná se o akce spojené s produkcí hudby na volných prostranstvích mimo zastavěné části města, na Masarykově a Komenského náměstí a na návsích městských částí. Mohou se konat v pátek, v sobotu a ve dnech, po kterých následuje státní svátek, do 1.00 hodin v noci. Výjimku tvoří také Nový rok, kdy je možné „slavit“ až do druhé hodiny ranní.

Město proto vyzývá všechny pořadatele akcí, kteří chtějí mít pro svou akci zajištěnu výjimku, aby se obrátili do 31. 10. 2016 na vedoucí právního odboru MěÚ Říčany JUDr. Elišku Špokovou (e-mail: eliska.spokova@ricany.cz, tel. 323 618 196). Pokud se jejich akce nezapíše do vyhlášky, nebude moci trvat později večer. Novela vyhlášky by měla začít platit do konce tohoto roku. A co je ke konkrétní akci třeba sdělit?

„Akce musí být konkrétně vymezeny, prosíme o název a datum konání. Jestliže pořadatelé nemohou přesné datum události dopředu předvídat, stačí napsat případně období jako velikonoční svátky, každoroční pouť v měsíci srpnu apod.,“ doplňuje Eliška Špoková.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena