Orientační běh

31. 5. 2023

V sobotu 22. dubna odpoledne bylo v Říčanech rušněji než obvykle. Pořádali jsme sprintový závod Českého poháru v orientačním běhu. Park Václava Havla nám poskytl ideální centrum závodu, kde jsme vytvořili zázemí pro více než tisícovku startujících. Počasí nám nemohlo přát více, po týdnech nepříjemné zimy a deště přišel konečně krásný jarní den. Na orientační mapě Říčan pracoval profesionální mapař zhruba dva měsíce a ještě mnohem déle nám trvaly další přípravy závodu. Závod měl hned dva starty, oba na Komenského náměstí – z prvního startovali závodníci elitních kategorií včetně celé české špičky nebo reprezentačního týmu Maďarska. Ze druhého startu jsme na trať vypouštěli závodníky dětských, dorosteneckých a veteránských kategorií a závodníky veřejného závodu. Tratě vedly z Komenského náměstí ke sportovní hale a přes Lázeňskou louku do samého centra města, kde byly kontroly na Masarykově náměstí, u hradu nebo v geoparku. V samém konci čekala závodníky elitních kategorií zajímavá volba postupu zleva nebo zprava kolem Mlýnského rybníka až do cíle závodu v Březinově ulici.

Závodu se zúčastnilo 1080 závodníků z řad registrovaných orientačních běžců a téměř 100 příchozích, většinou Říčaňáků. Podle jejich reakcí se jim proběhnutí se po vlastním městě líbilo a (většinou) se neztratili.

V obou elitních kategoriích nakonec zvítězili čeští reprezentanti. Nejlepší v kategorii žen byla Tereza Čechová (oddíl OK Kamenice; trať 3,42 km se 17 kontrolami zvládla za 13:52), v kategorii mužů na nejvyšším stupni stanul Vojtěch Král (SK Šumperk; trať 3,90 km a 18 kontrol, čas 13:05). Ceny nejlepším závodníkům předával starosta David Michalička, který si předtím sám (a velice úspěšně) proběhl trať pro nejmladší veterány.

Na závěr bychom za oddíl OB Říčany chtěli poděkovat Městu Říčany za celkovou podporu, městské policii za profesionální pomoc s usměrňováním dopravy, firmě Contera za poskytnutí dostatečných parkovacích ploch, skautům ze skautského střediska Lípa Říčany za pomoc s hlídáním kontrol, mnoha říčanským majitelům, provozům a sportovním klubům za umožnění průběhu skrz jejich areály, společnostem Pekařství Frydrych, Bonavita a Kasia za ceny pro vítěze a všem, kteří nám vyšli vstříc a díky kterým se nám tak velkou sportovní akci podařilo úspěšně uspořádat.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena