Osadní výbory - Rozsvícení vánočního stromu v Kuří

31. 12. 2019

 

Vpředvečer první adventní neděle byl v Kuří slavnostně rozsvícen vánoční strom. Ve skutečnosti celá akce začala již v pátek, 29. listopadu, kdy byl v 18 hod při mši svaté v Kostele sv. Petra a Pavla v Říčanech posvěcen farářem Konstantinem P. Mikolajkem adventní plamen světla, který převzali zástupci voděradských a kuřských občanů.

V sobotu po čtvrté hodině se pak vydal průvod andělů s adventním světlem z Voděrádek a za zpěvu koled a vánočních písní prošel stezkou až k rybníku v Kuří. Poté, co zástupci městské policie zastavili provoz, prošli voděradští slavnostním průvodem přes náves ke kapličce Panny Marie, kde předali posvěcený plamen do lucerniček všem lidem dobré vůle v Kuří. Po předání adventního světla byla slavnostně rozsvícena vánoční výzdoba stromů u kapličky i nově zasazený vánoční stromek na přilehlé travnaté ploše. Po společném zpěvu několika koled se děti vydaly za Svatým Josefem a Pannou Marií, kterým mohly sdělit svá vánoční přání a kde poté dostaly malé dárečky a pohoštění. Dospělí se plynule přemístili ke stanům s občerstvením, kde se mohli zahřát vánoční gulášovou polévkou, svařákem a dalšími dobrotami. Vánoční atmosféru dokreslovaly hořící ohnivé koše, vánoční výzdoba, všudypřítomná vůně svařeného vína a punče i příjemná vánoční hudba.

Věřím, že všichni přítomní si společné adventní setkání užili, na chvilku se zastavili v dnešní uspěchané době a vpředvečer začínajících vánočních svátku nasáli nejen vánoční pohodu, ale také atmosféru pospolitosti a sousedské vzájemnosti.

Rád bych poděkoval zástupcům voděradských občanů, zejména rodině Šimkových a dalším dobrovolníkům a podporovatelům z Voděrádek, členům Osadního výboru v Kuří a dobrovolníkům z řad kuřských občanů za entuziasmus a pracovitost s jakou pomáhali při přípravách akce a věřím, že hojná návštěva odhadem 150-200 účastníků a zejména rozzářené dětské oči i smích dospělých jsou dostatečným důvodem, abychom společně tuto předvánoční akci zavedli jako tradici a v Kuří na návsi se při příležitosti rozsvícení vánočního stromu potkali i napřesrok.  

Tomáš Kořán,  předseda OV Kuří  

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena