Osadní výbory - Škola v Kuří opět žije!

4. 10. 2020

 

Po více než 50 letech ožila budova školy v Kuří opět dětským hlaholem a smíchem. Rekonstrukce školy započala na jaře roku 2019 a po úspěšné kolaudaci v srpnu tohoto roku byla jako mateřská škola Kuřátko otevřena 1. září. Slavnostního zahájení a přivítání malých školáčků se zúčastnilo vedení města v čele se starostou, celý učitelský sbor ve slušivých žlutých tričkách a zástupci Osadního výboru Kuří a místních hasičů v neméně slušivých tričkách barvy bledě modré.

Více než 110 let stará budova školy i přilehlé prostory prošly zásadní změnou a je třeba všem, kteří se na zdařilé rekonstrukci podíleli, ještě jednou poděkovat. Součástí projektu byly drobné opravy povrchu a vodorovné dopravní značení na návsi a v ul. U Zbrojnice, oprava chodníku od školy směrem k rybníku a například i přesun stanoviště separovaného odpadu. A byť to občas lehce zaskřípalo v komunikaci a některé čáry byly na vozovku namalovány dříve, než se nad jejich logikou stačil někdo zamyslet, lze považovat proběhlé úpravy za užitečné. 

Poměrně významnou změnou je pak dílčí regulace parkování v obci v souvislosti se zvýšeným provozem aut rodičů malých předškoláků v ranní a odpolední špičce. V současné době probíhají přípravné práce na rozšíření počtu parkovacích míst jak pro potřeby školky, tak i rezidentů. Neméně významnou změnou bude i plánované vybudování nové zastávky MHD (ve směru na Nupaky) přímo naproti škole. O prospěšnosti tohoto umístění, zejména z pohledu bezpečnosti provozu, není pochyb a jsem rád, že představitelé města sdílí stejné přesvědčení a nové důstojné zastávce pomohou v krátké době na světlo světa. Jako poslední rozpracovaný projekt, který ač také není vyvolanou investicí v souvislosti s rekonstrukcí školy, ale lze v něm nalézt jistou synergii, je třeba zmínit nové dětské a sportovní hřiště, které OV Kuří prosazuje již od roku 2016. Jediné místo pro sportovní vyžití dětí i dospělých obyvatel Kuří, a nyní i dětí z mateřské školy, má vzniknout v lokalitě V Roklích a jeho výstavba byla z důvodu úspor momentálně etapizována. Věřím, že se podaří tento dlouho připravovaný projekt během letošního a příštího roku úspěšně zrealizovat.

Nově opravená historická budova školy je skutečnou ozdobou naší návsi a pevně doufám, že se k ní velmi brzy připojí i zdařilá zastávka MHD a v nedaleké budoucnosti se škola stane i důstojnou dominantou nového, koncepčně zrekonstruovaného prostoru celé návsi.         

                                     Tomáš Kořán, předseda OV Kuří

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena