Oslavy 90 let v životě i v klubu

26. 3. 2015

Je nejstarším aktivně hrajícím šachistou v Říčanech. Devadesátiletý MIROSLAV SEZEMSKÝ se přesto za šachovnicí cítí svěže a i ve svém úctyhodném věku jen málokdy prohrává.

V probíhající sezoně dokonce ani jednou nenašel přemožitele. V sedmi partiích šestkrát remizoval a jednou vyhrál. „Já ty šachy pořád miluji,“ tvrdí nestor druhého největšího klubu v republice.

Jeho šachový příběh začal před 72 lety, když se rozhodl navštívit známou říčanskou restauraci U Kozlů, kde před devadesáti lety také místní klub vznikl. Právě zde se scházeli i členové oddílu, o čemž dobře věděl. Šel na jistotu a už brzy si zahrál za Říčany pražský přebor.

O zábavu nebyla nouze. Do Říčan si našla cestu třeba taková legenda, jakou byl mladý Vlastimil Hort. I když mu bylo teprve deset, už mezi ostatními vybočoval. Z domácích se mu tehdy postavil pan Šimůnek, ale na budoucího velmistra nestačil. „Neunesl to, vztekle rozhodil figurky a odešel. Kdyby tehdy věděl, s kým vlastně hrál. Ještě by se mu uklonil,“ vzpomíná jubilant na památný zápas.

O svou základnu později vyznavači černé a bílé přišli. „Málo jsme pili,“ vysvětluje Sezemský. „Alkohol a šachy, to nešlo moc dohromady. Dali jsme si jedno, nanejvýš dvě piva a dost. Šachisté toho tam moc neutratili a pak přišel jiný hospodský a nenápadně nás vypudil. Najednou řekl, že nemá místo. Že je to obsazené. Nic moc z nás neměl. Pak jsme hrávali třeba na Růžku,“ dodal něco málo k historii klubu. Že se i v pokročilém věku těší vynikající výkonnosti, prý vděčí především dobré fyzické kondici a důslednému tréninku. A jak taková příprava vlastně vypadá? „Neustále si cvičím paměť. Nikdy jsem nebyl talentovaný, ale díky různým cvičením jsem se přeci jen zlepšil,“ pochvaluje si někdejší přeborník oddílu. Důraz klade hlavně na taktiku a jednoduchý propočet.

O tom, jakým je bojovníkem, přesvědčil kupříkladu i posledně, když soupeři vzdoroval pro šachového laika neskutečných šest hodin. „Měl jsem to vyhrané, ale nakonec jsme se dohodli na remíze. Tlačil mne čas,“ zakončil Sezemský.

Tomáš Már

 

Pan Miroslav Sezemský „vládl“ v klubu v sedmdesátých letech minulého století. Přeborníkem klubu se stal v letech 1970 a 1972 (viz. tabulka z Kroniky klubu).

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena