Ota Hofman a Říčany

29. 3. 2018

část 2.

10. dubna tohoto roku by se dožil devadesáti let významný český spisovatel a scenárista filmů pro děti a mládež Ota Hofman, který v Říčanech prožil podstatnou část života a právem se řadí mezi významné rodáky našeho města.

Ota Hofman psal své literární pokusy již jako středoškolák a dokonce mu byly některé jeho rané básně publikovány ve stejnojmenném časopise Středoškolák. Psaní ho bavilo, ale než se pro něj rozhodl, stal se málem vinařem a právníkem. Po určitých peripetiích se rozhodl přihlásit na pražskou FAMU. Patřil mezi její vůbec první absolventy a dokonce ještě během studií mu byl schválen do výroby jeho vůbec první scénář k celovečernímu filmu Jestřáb kontra Hrdlička, tedy i dnes věc naprosto ojedinělá. Jako mladý manžel a novopečený tatínek potřeboval hned nastoupit do pracovního procesu a již během studií dělal asistenta Dr. Josefu Trägrovi, který ho posléze přijal jako dramaturga v nově vzniklé tvůrčí skupině pro děti a mládež ve Filmovém studiu Barrandov, kde se ale mohl věnovat i scenáristické tvorbě.

A výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Kamarádi a bývalí spolužáci Ota Hofman a režisér Milan Vošmik natočili zejména pro děti předškolního věku film Honzíkova cesta podle předlohy Bohumila Říhy a výsledek prezentovali na MFF v Benátkách. V té době se všeobecně věřilo, že předškolní děti jsou schopny vnímat souvislou hranou akci pouze do patnácti minut a oba filmaři přišli s celovečerním filmem v hlavní roli s dětským hercem. Diváci byli nadšení a film okouzlil festivalovou porotu natolik, že dostal hlavní cenu v kategorii dětských filmů a hlavně upozornil evropské producenty, že v Československu se v oblasti dětské tvorby dějí zajímavé věci.

Ota Hofman začal navazovat kontakty s Berlínem a Římem, začal se podílet na prvních mezinárodních koprodukcích v dětském filmu a vymyslel ve své době populární postavu Klauna Ferdinanda, jehož dobrodružství začal točit jeho dvorní režisér a později velký kamarád Jindřich Polák. S Polákem pak vytvořili tandem, který dosáhl velkých úspěchů a hned jejich druhá spolupráce se zařadila do zlatého fondu tvorby pro děti a mládež. Na svět totiž přišel Pan Tau.

Ondřej Slanina

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena