Ota Hofman a Říčany I.

2. 3. 2018

V roce 2018 slavíme nedožité devadesáté narozeniny významného českého spisovatele a scenáristy pro děti a mládež Oty Hofmana, který prožil i dost podstatnou část svého života v Říčanech, které měl moc rád.

Na stránkách Říčanského kurýra jsem si přečetl již mnohé zajímavé příběhy zdejších rodáků, a proto jsem se rozhodl přiblížit jeho osobu v pěti epizodických střípkách do mozaiky, která ale samozřejmě v tomto rozsahu nemůže být úplná. Osobu a dílo Oty Hofmana jsme připravili do rozsáhlé knižní biografie Ota Hofman: Poutník světem fantazie, která bude k mání na jaře a společně s kurátorem Mgr. Martinem Hůrkou připravujeme i výstavu o Otovi Hofmanovi, kterou uvidíte v našem městě na červnovém Říčanském filmaŘení.

Pokud vám jméno Oty Hofmana nic neříká, tak jeho dílo znáte určitě. Je autorem scénářů k filmům Třetí princ, Panna a netvor, Setkání v červenci, seriálům Pan Tau, Návštěvníci nebo Chobotnice a v literatuře je podepsán pod dětskými knížkami Útěk nebo Králíci ve vysoké trávě. Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků, dobré pověsti se těší třeba v sousedním Německu a Rakousku a třeba Útěk vyšel i v USA. Jako šéfdramaturg barrandovské tvůrčí skupiny pro děti a mládež stojí i za realizací pohádky Tři oříšky pro Popelku, která se ještě před premiérou prodala na brněnském filmovém trhu do padesáti zemí světa.

Ota Hofman (1928 – 1989) by se letos dožil devadesáti let a o tom, že jeho dílo je stále živé a inspirující, svědčí také nedávný podpis na smlouvě mezinárodní koprodukce seriálu Pan Tau, kterou iniciovala mnichovská produkční společnost Caligari, která má před sebou spousty bezesných nocí, abychom nové příběhy mohli spatřit jak na televizních obrazovkách, tak na plátnech kin, nebo retrospektiva jeho tvorby na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně.

V několika následujících měsících bych rád přiblížil osobnost Oty Hofmana a jeho vztah k Říčanům, dozvíte se třeba, který říčanský děda byl předobrazem postavy Vlastimila Brodského v seriálu Návštěvníci, která pověst inspirovala kromě Karla Jaromíra Erbena pohádku Třetí princ a humorný příběh o sousedství Oty Hofmana a jeho kamaráda, režiséra Antonína Moskalyka, jenž nemohl napsat nikdo jiný než sám život.

Ondřej Slanina

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena