Otevřená radnice v praxi – nebudeme vám zdůvodňovat naše rozhodnutí

25. 3. 2015

Vážení spoluobčané, pokud byste chtěli vědět, jak město vybírá odborníky do komisí, máte smůlu. Zákon nic takového nepřikazuje, a proto vše zůstane pěkně pod pokličkou.

Na březnovém zasedání zastupitelstva jsem předložila návrh na zveřejnění informací, na základě jakých odborností a zkušeností byli vybráni a schváleni jednotliví předsedové a členové všech komisí Rady města Říčany.

Ačkoliv nám napsal David Michalička /Klidné město/, že „Rada města nemá povinnost u členů komisí dokládat jejich odbornost“, domníváme se, že občany Říčan by zajímalo, zda jsou vybraní předsedové a členové komisí skutečnými odborníky na role, které zastávají.

Náš návrh na transparentní chování radnice tvrdě narazil. Jak jsme se dozvěděli od místostarostky Hany Špačkové, rozhoduje se dle svých znalostí a zkušeností a nikomu své rozhodnutí nemusí zdůvodňovat. Následně byl náš návrh zastupiteli Klidného města zamítnut, konkrétně proti zveřejnění hlasovali: P. Auředník, H. Špačková, S. Jírů, P. Matoška, V. Polánský a J. Voráčková.

Zajímavé je, že jsme současně byly osočeny, že dostáváme instrukce z vyšších míst v rámci Hnutí ANO. Je pravdou, že v obcích, které řídí naše hnutí s koaličními partnery, jsou postupně zveřejňovány všechny informace, které občany mohou zajímat. V Říčanech jsme však pouze opozicí, a tak se musíme smířit s tím, že je zveřejňováno pouze to, „co se hodí“.

Pokud i vám připadají některá rozhodnutí města nejasná, napište nám na emailovou adresu: info@ano-ricany.cz. Pokusíme se je společně rozkrýt.

Alexandra Páral Trnková /Hnutí ANO/,
zastupitelka města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena