Parkovací dům?

30. 6. 2017

Názor Renata Kristianová

Vážený pane starosto,

získala jsem informaci, že se městu podařilo koupit pozemek KN 1212/1 od společnosti RIM a plánuje zde postavit parkovací dům

Před asi 8 lety jste spolu s OS Fialka bojoval za menší zastavěnost, za více zeleně. Upozorňovali jste, že se developer vyhýbá vypracování  posudku EIA a zástavbu lokality plánuje  "salámovou metodou". Dnes tu je, mimo bytových domů, volnočasové centrum, škola, školka a množství aut s minimem zeleně. 

Nemohu uvěřit, že když KM nechce rozšiřovat zástavbu, buduje dětská hřiště, zřizuje zeleň, nyní navrhuje do téměř centra města hlučný a prašný objekt, který sem přivede další dopravu? 

Bude-li zde parkovací dům pro 200, 500 i 1000 aut, vždy se postupem času zaplní, navíc přibude aut v ulicích. Nikdy město Říčany nemůže uspokojit okolní obce, které překotně staví. Praha vytlačuje auta mimo svá území, parkoviště na jeho okraji nestačí. Stávající plochy k parkování u našeho nádraží jsou v porovnání s jinými městy dostatečné. Jaké plochy či parkovací domy mají stanice Uhříněves, Měcholupy, Hostivař, Strašnice…? Chceme, aby se Říčany staly centrálním parkovištěm pro region na východ od Prahy?

Oblast Fialky sužuje hluk, prach, emise z přiléhajících komunikací a hlavně Říčanské. V lokalitě se díky miskovitému tvaru území drží emise z aut i komínů, které sem zanáší převažující západní proudění, a nyní by přibyl do nejnižšího místa další zdroj? Nad nádražím budou plochy zeleně, slepé ulice a pod nádražím auta, prach, hluk s minimem zeleně?

Pochybuji, že budou splněny hygienické  limity v lokalitě určené k bydlení.

 

Pane starosto, uvěřila bych, že zde chcete vybudovat parkovací dům pro cyklisty, zejména když v prvním „pébéčku“ získal od říčanských nejvíce hlasů, vešly by se sem i administrativní prostory, městské byty, zeleň i dětské hřiště vzhledem k množství dětí, které tu bydlí nebo chodí do školy či školky, ale betonový, hlučný a páchnoucí objekt patřící mimo obytné zóny, ne, tomu nemohu uvěřit. 

Děkuji za váš názor,

Renata Kristianová

 

Této problematice se věnuje tisková zpráva na str. 7.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena