Parkovací zóny v Říčanech – opravdu pomůžou?

30. 9. 2016

Názor - Miloslav Šmolík, reakce - David Michalička

Před více jak dvěma lety jsme se v našem občasníku věnovali problematice parkování v Říčanech v článku „Kam s ním?“ Tou dobou jsme měli za sebou v tehdejší koalici mnohé diskuse na téma zavedení parkovacích zón, které nepovažujeme za vhodné řešení problematiky parkování v Říčanech a bez dalších opatření jako úplně nevhodné. Dnes je téma díky vedení radnice opět zpátky, a tak dovolte krátké zamyšlení.

Největší problém s parkováním není kolem hlavního náměstí, ale Komenského kde kromě bytových domů sídlí i městský úřad, atd. a pak kolem nádraží. Snaha usměrnit parkování v centru města je jistě vedena dobrými úmysly, ale i zde by mělo platit - dvakrát měř, jednou řeš.

Zavedením parkovacích zón v centru města se problém nevyřeší, spíš naopak. Možná lidé, kteří žijí v místech, kde zóny vzniknou, získají výměnou za čas a peníze „své jisté“ na ulici, ale co jejich příbuzní, známí, či řemeslníci, kteří k nim pojedou, nebo lidé co jedou k lékaři, na úřad, za nákupem, nebo vezou děti na kroužek? A co obchodníci na náměstí a okolí, lékaři a všechny služby vč. kroužků pro děti? – Nepoškodí je to? Pokud nebudou k dispozici parkoviště v docházkové vzdálenosti, bude problém ještě větší, než je dnes. Lidé budou porušovat zákazy, auta se začnou hromadit za hranicemi zóny a navíc to uškodí pohybu i životu v centru města. „Přežijí“ to obchodníci a živnostníci v těch částech města?

Vyčerpali jsme všechny možnosti pro zlepšení parkování v kritických místech, než se zónami budeme zabývat? A kdy se vybudují parkoviště, nebo parkovací domy kde by mohla auta směřující do centra parkovat a kolik to bude stát? atd.

Město by mělo nabídnout řešení komplexní a citlivé, nikoliv rychlé a špatné.

Miloslav Šmolík, radní

 

Dovolím si krátkou reakci na vysvětlení. Přípravu tzv. „Koncepce parkování v Říčanech“ mám na starosti já a celý materiál je ve fázi příprav a diskuze. Právě proto se bude konat veřejné projednání na toto téma 10. října v KC Labuť. Základním zadáním koncepce je, aby byli lépe ochráněni místní rezidenti. Dalším cílem je, aby parkovací stání před obchody, ordinacemi či úřady byla dostupná pro jejich klienty a ne pro celodenní stání zaměstnanců či cestujících MHD do Prahy. Samozřejmě vnímáme nutnost vybudování dalších stání, zejména pro Komenského náměstí, ale i jinde. Některá parkoviště již teď vznikají, další jsou plánována v blízké budoucnosti. Řešení těchto problémů popisuje právě Koncepce parkování v Říčanech, která bude prezentována a diskutována. Chceme řešit parkoviště pro místní.

David Michalička, radní

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena