Parkování pro domácí. Rozhodovat bude trvalý pobyt

31. 8. 2020

 

Říčanská radnice připravuje systém parkování, který by měl začít platit v roce 2021. Ten přinese zejména lepší možnost zaparkovat u nádraží a v centru, dále umožní například zaplacení i prodloužení parkování z mobilního telefonu. V neposlední řadě přispěje regulace i k odstranění nepoužívaných aut a vraků z veřejných parkovacích ploch, čímž se mnoho stání uvolní.

 

Více chráněni budou obyvatelé bydlící přímo v centru. Nepůjdeme však cestou takových modrých zón, kde by kromě místních rezidentů nemohl nikdo zaparkovat. Naopak, město chce při parkování poskytnout nemalé výhody i ostatním „domácím“, tedy i Říčaňákům z okrajových částí města. Ti by měli zaparkovat snáze či levněji než řidiči z okolních obcí. Rozhodujícím kritériem bude trvalý pobyt v Říčanech.

 

Zřiďte si trvalý pobyt do konce roku. Město vám s tím pomůže.

S trvalým pobytem již dnes získáte například 75% slevu na roční poplatek za popelnici. Radnice zvažuje i další benefity, z nichž jedním má být právě výhodnější parkování ve městě.  Na počet trvale hlášených obyvatel je totiž vázán i státní příspěvek, který tvoří klíčovou část veškerých příjmů města. V dnešní nelehké době je dvojnásob důležité, aby všichni obyvatelé, kteří ve městě bydlí a využívají veřejnou infrastrukturu, byli trvale hlášeni. Jedině tak pak město zvládne postavit školu, školky, opravovat silnice či posilovat vodovod a kanalizaci.  

 

Návod, jak se k trvalému pobytu jednoduše přihlásit, najdete níže na této straně.

David Michalička,

 místostarosta

Změnit adresu trvalého pobytu je snadné a rychlé

Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v ČR, kterou si občan zvolí. Z přihlášení k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti. Je to pouze evidenční údaj, sloužící převážně pro potřebu úřadů, soudů, či pro další agendy. Změna na úřadě potrvá cca 15 - 30 minut.

Jak na to:

Dostavte se v úředních hodinách na oddělen EVIDENCE OBYVATEL Městského úřadu v Říčanech, Komenského náměstí 1619/2, přepážka č. 13, číslo dveří 4. 

l S sebou přineste svůj platný občanský průkaz (případně jiný platný doklad např. cestovní pas, řidičský průkaz).

l V případě, že nejste vlastníkem nemovitosti, kam se chcete přihlásit, je nutný souhlas oprávněné osoby (majitele nemovitosti). Souhlas může být potvrzen osobně nebo předložením úředně ověřeného písemného potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.

l V případě, že bydlíte v nájmu, musíte mít s sebou platnou smlouvu o nájmu bytu

l Za občana mladšího 15 let změnu trvalého pobytu provádí konný zástupce, který předloží rodný list přihlašovaného. Pokud občan mladší 15 let vlastní občanský průkaz, musí být při přihlášení předložen.

l Následně na přepážce OSOBNÍ DOKLADY, požádáte o nový občanský průkaz (musíte tak učinit do 15 pracovních dnů od zaevidování změny místa trvalého pobytu). FOTOGRAFII NEPOTŘEBUJETE!

Za přihlášení k novému trvalému pobytu se hradí správní poplatek ve výši 50,- Kč, který uhradíte přímo na přepážce. Tento poplatek se netýká osob mladších 15 let. Změna OP je v tomto případě zdarma.

 

Úřední hodiny - osobní doklady, Komenského nám. 1619/2, Říčany

pondělí a středa

7:30 - 12:00, 12:30 - 18:00 hodin

úterý a čtvrtek

7:30 - 12:00 hodin

Pozn.: pořadová čísla pro čekatele se vydávají od pondělí do čtvrtka vždy od 7 hodin.

Na přepážku osobních dokladů se lze objednat elektronicky na webu města.

Kontakty pro další informace

Telefon: 323 618 255            E-mail: doprava@ricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena