Parkuj dobře v Říčanech – referendum

27. 2. 2022

 

V úterý 15. 2. 2022 proběhlo referendum o zrušení regulace parkování. Den před konáním vydal Středočeský kraj „rozhodnutí o zrušení opatření, kterým byl zaveden parkovací systém v Říčanech“. Ponechám stranou nízkou 20% účast (dala se předpokládat vzhledem k termínu konání), ale i drtivou většinu 90 % vyjádření ANO ke zrušení regulace parkování. Nebudu tu ani rozvádět, co čeká Město pro to, aby obhájilo svoje počínání, ani to, co čeká občany, když jim nikdo pravdivě a věrohodně nevysvětlí, jak se věci mají. Ne každý se vyzná v právnické mluvě.
Já se chci věnovat lidskému přístupu v zavedení regulace parkování. Před zavedením regulací Město, spíše vedení města, nekomunikovalo s občany a postavilo je před hotovou věc. Teprve po bouřlivém odmítání regulace pan starosta začal s občany komunikovat (jak se sám pochválil v ČT). To bylo ale hodně pozdě. Tato diskuse měla proběhnout před zavedením regulací. A úplně se zapomnělo komunikovat s občany mimo zóny (připadají si jako občané druhé kategorie) a s obchodníky třeba na Černokostelecké, kde nejde zastavit před obchodem, ani obchod během dne zásobovat zbožím. Celá Černokostelecká a všechny boční ulice od Černokostelecké jsou prakticky celý den plné zaparkovaných aut, která parkují  kde a jak se dá. Třeba i na chodníku a v zeleni (což byl velký argument vedení pro zavedení parkování). Dole v Říčanech to vadilo, jinde to nevadí?
A ještě trochu historie. Co si pamatuji, již dvakrát proběhla jednání o regulaci parkování. Prvně v období 2011 – 2014 a podruhé 2016. Pokaždé to bylo občany odmítnuto. Až loni to Město rozjelo tím nejhorším způsobem. Bez jakékoliv konzultace s těmi, kterých se to nejvíc týká. To je se svými občany. Vím, že neexistuje jednoduché řešení. Ulice města (a nejen našeho), nejsou nafukovací a nejsou schopné pobrat takové množství aut.
Nikdy se nestane, aby bylo nějaké řešení 100% přijato. Ale je nutné, aby občané věděli, že vedení města je tu pro ně a bude s nimi hrát otevřeně a férově.

Karla Egidová, zastupitelka ODS

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena