Participativní rozpočtování na říčanských školách

29. 4. 2016

V minulém Kurýru jste se dočetli, že Říčany se spoluprací s D21 dostaly na evropskou špičku co do participace občanů na veřejném rozhodování.

            

V roce 2017 se dočkáte pilotního projektu tzv. participativního rozpočtování (participatory budgeting - PB), moderního konceptu, který aktuálně ve světě používají miliony lidí a tisíc měst. Velmi zjednodušeně jde o celoroční proces, rozdělený do několika fází, během nichž mají občané možnost sami navrhovat, co by radnice měla postavit, opravit, rekonstruovat či zřídit za předem stanovené finanční prostředky. Projekty, které odpovídají pravidlům, jsou technicky proveditelné a neodporují z nějakého důvodu zákonu, postupují do finálního hlasování. Mezitím mají předkladatelé čas svůj projekt představit co největšímu množství spolužáků a rodičů, vymyslet a vést propagační kampaň. PB posiluje důvěru občanů k radnici a sounáležitost s danou lokalitou, napomáhá větší transparentnosti, umožňuje spravedlivější a zejména všem přístupné rozdělování veřejných zdrojů. Kdo by měl nejlépe naučit procedurám demokratického hlasování, odpovědnosti, diskusi, schopnosti srozumitelně sepsat a posléze prosadit svůj nápad, než děti? Někomu se může zdát, že puberťáci všechno negují a nemají o nic zájem. Opak je pravdou a často jsme překvapeni, jak progresivně a obratně uvažují, s jakou pílí přistupují k plnění úkolu, který považují za užitečný, rozumný a především je baví. Proto tři základní školy v Říčanech ještě letos na jaře vyzkouší “školní” PB, pro které radnice vyčlenila celkem 60 000 korun, 20 000 pro každou z nich. To je rozpočet, který mají ředitelé k dispozici, načež nechají žáky 4. - 9. tříd vymyslet a hlasováním rozhodnout, jak ho využít.

Chtějí děti nakoupit vybavení na tělocvik, jet na výlet, pozvat do školy kapelu, nebo něco úplně jiného? Fantazii se meze nekladou. V rámci občanské výchovy nejprve učitelé vysvětlí celý proces, pomohou žákům naformulovat návrhy a hodit je na papír. D21 zároveň připravila přehlednou brožurku s užitečnými tipy a radami. Jakmile budou projekty připraveny, rozeběhne se v rámci školy kampaň před elektronickým hlasováním. Čím více příznivců navrhovatelé získají, tím lépe. Je jen na nich, jak chytře své spolužáky a rodiče přesvědčí, že právě jejich projekt si zaslouží vyhrát. Vy už řídíte Říčany, pomozte dětem na chvíli řídit školu!

Demokracie 2.1

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena