Partnerská města – aneb Říčany cestují po Evropě

31. 12. 2019

Výroční konference sítě partnerských měst, kam patří také Říčany, proběhla 15. - 17. listopadu 2019 v Dainville ve Francii.  Dainville je malým městečkem na severu Francie, které má v současné době skoro 7000 obyvatel. Pro někoho město neznámé, ale pokud vám řekneme, že náleží k Arrasu a leží přímo na západní frontě první světové války, možná to mnohé napoví. Arras byl v průběhu této světové války zničen a poté kompletně přebudován. Celá oblast je protkána řadou tunelů a hřbitovů, připomínajících události 1914 - 1918, včetně Československého památníku padlým.  

Nejeli jsme ale za památkami. Naším cílem byla pravidelná výměna zkušeností, informací a stanovení programu na příští rok. Říčany jsou v této síti velice aktivní. Reprezentuje nás na mezinárodní úrovni již mnoho spolků a organizací.  Například naše basketbalistky SK Slunéčko, které vyjely do Whitstable  a Canterbury rozdrtit místní týmy. Také naši stolní tenisté poměřili v Canterbury své síly. Děkujeme také florbalovému týmu, který již tradičně navštěvuje švédský Mölndal, aby se utkal se svými protějšky. Mladí ragbisté reprezentovali naše barvy ve Whitstable a zahájili tak další etapu spolupráce mezi oběma městy. Aktivní jsou také fotbalisté z FK Říčany, kteří se zařadili po bok skoro 70 týmů z Evropy a bojovali v Borkenu o cenné kovy.

Naše aktivita v rámci partnerských měst by nebyla nic bez členů žákovského zastupitelstva, kteří, jako odměnu za svou dobrou práci, jeli do Borkenu na závody dračích lodí. Nově podle hesla „Není důležité zvítězit, ale nesmíme být poslední“. V Borkenu ještě zůstaneme, ExtraSchichta to byla letos pro celou ZUŠ Říčany, která se, pod vedení ředitelky Ivety Sinkulové, vypravila do tohoto německého města, aby ukázala, že repertoár říčanské ZUŠ je opravdu široký.

Tradiční je zapojení mládeže do Youthcampů – zde se setkávají děti z německého Grabow a z Říčan, aby si našly nové kamarády a poznaly, jak se žije v jiné zemi a co nás spojuje. V roce 2019 se věnovaly rozdílům mezi životem ve městě a na vesnici. Díky říčanským studentům za účast.

Máme radost, že také pracovníci městského úřadu jezdí za hranice na zkušenou. Odbor životního prostředí vyrazil do dánského Albertslundu a delegáti odboru investic, územního plánování a kancelář starosty na městský úřad do Borkenu.

V květnu jsme v Říčanech hostili delegaci v čele se starostkou Borkenu a v srpnu celý pěvecký sbor z Albertslundu, který si zazpíval v průběhu jazzového týdne.

Příští rok je program velice také nabitý. Věříme, že nás budou reprezentovat umělci, sportovci, mladí zastupitelé, zástupci městského úřadu na svých cestách po partnerských městech. Spolupráce se v příštím roce rozšíří o žáky z 1. ZŠ, kteří letos navázali spolupráci s borkenskou školou. Borken připravuje tradiční závody dračích lodí 16. května. Do Říčan přijedou kromě zástupců Albertslundu také ragbisté z Anglie. Nesmíme zapomenout na týden od 28. června do 5. července, kdy se koná Youthcamp Grabow - Říčany v kempu Baldovec v Moravském krasu. Věříme, že projektová žádost bude opět podpořena Česko-německým Fondem budoucnosti a camp opět proběhne. Další velká konference se bude konat 27. - 29. listopadu 2020 v Borkenu.

Chcete jet závodit na dračích lodích, chcete jet do Baldovce na Youtcamp, jste klub, spolek, který by chtěl změřit své síly v zahraničí? Napište nám na twinning@ricany.cz, nebo nás sledujte na Facebooku jako TwinningRicany, na Instagramu @twinningricany, nebo na  www.twinning.ricany.cz. A jestli se k nám, dobrovolníkům, chcete přidat, budeme jenom rádi.

Jana Vavřinová, komise pro partnerská města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena