Pás pro pěší a cyklisty v části ulice Škroupova

4. 5. 2024

Ulice Škroupova je oblíbenou vycházkovou ulicí, která navazuje na cyklostezku vedoucí k Marvánku. Dopravně nejfrekventovanější je úsek mezi ulicemi Dvořákova a Fibichova, který je ale poměrně úzký. Kvůli zatáčce a objektu postavenému na hranici pozemku u křižovatky je tento úsek velmi nepřehledný, a tím pádem i nebezpečný.

V odpolední dopravní špičce je zde velký provoz a občas se zde vyřítí ze zatáčky obří SUV vezoucí opožděně malého hokejistu na trénink. Není zde chodník a kvůli zaparkovaným autům chodci ani cyklisté (natož pak rodiče s kočárky a batolaty na odrážedlech) nemají moc místa, kam uhnout.

Minimálně v této části ulice Škroupova by proto bylo vhodné vymezit oddělený pás pro pěší a dále i pro cyklisty, případně alespoň jeden sdílený pás. Díky těmto opatřením by se zvýšila bezpečnost chodců a cyklistů. Cyklistům by tak bylo zároveň legálně umožněno jet i v protisměru (podobně jako v ulici Olivova). Navrhuji provést opatření tak, aby zde mohla zůstat zachována i parkovací místa. Konkrétní způsob provedení musí však navrhnout projektanti s ohledem na požadavky technických norem a majetkové vztahy.

Eva Prchlíková Kaděrová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena