Peníze obcím

6. 7. 2020

 

Každý rok touto dobou jsme jako zastupitelé očekávali, jak vysoká částka se ve finále objeví na účtu města po přijetí výnosů z daní. Letos je v důsledku koronavirového šílenství a následných politicko-ekonomických kroků situace jiná.

Už loni bylo jisté, že nastanou hubená léta, že volební sliby KM jako například venkovní koupaliště nebudou naplněny, ale nikdo nečekal, že stát bude vyrážet klín klínem a že se obce budou muset podílet na kompenzacích ztrát živnostníků v rámci zákona o tzv. kompenzačním bonusu, který je koncipován jako vratka daně sdílené mezi stát, obce a kraje. Jako by obec byla nějaký neurčitý pojem, a ne občané, a jako by mezi občany nebyli živnostníci.

Proto jsme v Senátu s kolegy napříč politickými stranami předložili zákon, který by zmírnil dopady zákona o kompenzačním bonusu pro podnikatele tak, aby nebyly bity obce a kraje. Naše předloha byla vlastně vcelku jednoduchá: obce by díky ní dostaly 1 000 korun za každého občana, kraje pak 400 Kč za každého obyvatele. Nakonec se podařilo prosadit pozměňovacím návrhem 1200 korun za každého občana obce. Pro stát je totiž jednodušší a levnější finance zajistit.
V případě Říčan by tak mělo do rozpočtu přijít více než 19,8 milionu korun. Něco podobného už udělala vláda v Rakousku - obcím na zajištění nezbytných věcí poslala miliardu euro.

Dva dny před uzávěrkou tohoto čísla byl návrh schválen Poslaneckou sněmovnou jako součást daňového balíčku, a pokud nedojde k nějakým dramatickým zvratům, tak můžeme čekat, že i díky němu budeme moci jako zastupitelé v září hlasovat o rozpočtových opatřeních s rozumnými částkami na rozumné a potřebné projekty pro naše město. Určitě nebudu ale pro to, aby z takto složitě získaných financí pro Říčany byly v dnešní nelehké době statisíci korun placeny koncerty radnici nakloněných umělců a „výzdoba“ graffiti, jak jsme tomu právě svědky.

Zdeněk Hraba, zastupitel, senátor (STAN)

 

Reakce na příspěvek Zdeňka Hraby

Dobrý den, musím se ohradit proti tvrzení, že rozhazujeme statisíci spřáteleným kamarádům. Nebudu se plést politikům na úrovní Parlamentu ČR do řemesla.  Klidné město je místní subjekt a řídíme se zákony tak, jak nám je poslanci a senátoři napříč politickým spektrem schvalují. Klidně a bez emocí. Co se týká ekonomické situace města, realita se nedá objektivně popsat kvůli posunutí splatnosti daně z příjmu na polovinu srpna. Odhady daňového propadu mluví o nějakých 20 %, záleží na hloubce kovidové recese, zejména na zpomalení výroby, obchodu, spotřeby a následnému snížení výběru DPH. Pro představu, těch 20 % je velmi hrubým propočtem o nějakých 60 milionů méně, k tomu musíme přidat ještě propady na dalších příjmových položkách a nejde jen o letošní rok. Od dubna na zastupitelstvu postupně schvalujeme sérii škrtů investičních či provozních v objemu cca 70 milionů. Přijali jsme výhodný úvěrový rámec na rozběhlé investice ve výši 50 milionů korun, abychom nemuseli zastavovat stavební stroje a vyhánět dělníky. Stranou jsme dali i 4 miliony na odměny. V rámci pololetního hodnocení se odměny nevyplácely a platilo to pro starostu i pro úředníky. Počká se až budeme znát dopady. A počkáme, zda a kdy obcím dorazí přislíbená podpora. Díky za ni všem parlamentním subjektům, nicméně na žádné zářijové rozhazování rozhodně nedojde. Čeká nás těžká doba a už šetříme. Chápu, že Z. Hraba aktuality z hospodaření města nezná, protože se už zastupitelstev účastní méně. Z šesti posledních dvakrát. Šetříme i v menších výdajích jako je koncert P. Šporcla na Jurečku. Financování akce je na čisté nule, všechny náklady pokrylo vstupné a sponzoři. Dostalo se také na podporu sbírky zdravotníkům. Nevznikl žádný dluh. Naopak, špičková hudba vytvořila unikátní zážitek, který lidem přinesl symbolickou energii, a to i přes deštivé počasí. Naděje a radost je k nezaplacení, lidé obojí po období strachu potřebují. Potřebují povzbudit mnohem víc než slyšet politické půtky před krajskými volbami. V nich Klidné město vlastně ani nekandiduje, nikoho nepodporuje, s nikým nezávodí. Mimochodem, o Jurečku a jednom z prvních post-covidových koncertů vážné hudby v Evropě se psalo i v nejvýznamnějším světovém hudebním časopise Gramophone. Byla to pro naše město reklama a velká událost.

Vladimír Kořen, starosta města (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena