Plavecká škola Na Fialce

1. 7. 2016

Říčanský plavecký pohár škol

Na začátku loňského školního roku se v hlavě lektorky Simony V. z Plavecké školy Na Fialce zrodil skvělý nápad na uspořádání plaveckých závodů pro všechny školní děti v Říčanech. První nadšení poněkud otupily postupně se objevující drobné překážky, a tak se podařilo vše připravit až v novém kalendářním roce 2016.

Během ledna jsme oslovili šest říčanských škol a pozvali jsme jejich žáky k poměření sil při plavání v bazénu. Podle věku závodníci plavali volným způsobem 50 nebo 25 metrů, opravdoví neplavci měli možnost bazén v mělké vodě přeběhnout. Předběžně se přihlásilo cca 900 žáků a závodů se nakonec účastnila necelá pětistovka plavců i neplavců.

Závodilo se vždy v pondělí a ve středu v bazénu Na Fialce od 13 do 14 hod. První závody proběhly 21. 3. a poslední základní rozplavba se uskutečnila 1. 6. V bazénu se setkaly vždy dvě třídy, které byly rozděleny do tříčlenných rozplaveb. Po úvodní rozpravě k závodu měli závodníci prostor pro rozplavání, na který bezprostředně navazoval již „ostrý“ závod. Plavalo se dle pravidel plavání na třech drahách pod dohledem časoměřičů, obrátkového rozhodčího, startéra - prostě závod, jak má být.

Plavalo se celkem v osmnácti dnech od března do června a na závěr byly připraveny dva finálové dny. V pondělí 6. 6. se v bazénu setkalo z každého ročníku vždy šest nejrychlejších chlapců a dívek z šestých až devátých tříd ZŠ a z primy až kvarty z víceletých gymnázií. Poprali se mezi sebou o titul „Nejlepší mladý plavec Říčanska“, který pro tento rok získal Jan Frinta. Ve středu 8. 6. se o titul „Nejlepší malý plavec Říčanska“ utkali žáci prvních až pátých tříd ZŠ – získal jej Matyáš Tomek.

Pro všechny finalisty byl poslední závod zážitkem, a to nejen atmosférou, ale také přítomností osobností, které závodníky během závodu povzbuzovaly a na závěr vítěze dekorovaly – Sandra Kazíková, česká rekordmanka na 50 metrů volným způsobem; Iva Kumpoštová, paraolympijská vítězka ze Sydney 2000; Vladimír Kořen, starosta města Říčany.

Děkujeme všem za pomoc s organizací a podporu, pedagogům za pomoc s realizací a hlavně žákům a studentům za sportovní nadšení. Od pana starosty se nám dostalo slov uznání a příslib podpory při realizaci dalšího ročníku. Tak v příštím školním roce na viděnou!

Vlaďka Lipovská

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena