Počasí napáchalo v Říčanech mnoho škod

29. 8. 2021

 

Vážení Říčaňáci,

myslím, že všichni vnímáme, jak vydatné na srážky je letošní letní počasí. Intenzivní deště, silný vítr a s tím spojené komplikace se bohužel nevyhnuly ani našemu městu. Tyto výkyvy počasí sebou přinášejí spoustu starostí, na které se na radnici snažíme v rámci možností co nejrychleji reagovat. Bohužel se však ne vždy daří škody napravovat hned.

Za měsíce červen a červenec evidujeme z důvodu řádění přírodních živlů mnoho krizových událostí na městském majetku. Jedná se především o poškození kanalizační sítě a ostatní infrastruktury vlivem vydatných dešťů, zejména pak mlatových chodníků, podemletí mnoha zpevněných ploch, poškození městské zeleně větrem, stovky popadaných stromů atd. Vše se snažíme řešit operativně tak, aby byly škody odstraněny co nejdříve. Nicméně není v lidských silách zvládnout vše naráz. Proto vás prosíme o trpělivost a zároveň se omlouváme za komplikace s tím spojené.

Nepříjemnosti s počasím mají bohužel negativní vliv i na městskou zeleň obecně. Na radnici vnímáme její stav jako neuspokojivý. Především kvůli vydatným dešťům nestíhá OTS sekat městské pozemky tak, jak by bylo třeba. Na nápravě intenzivně pracujeme a podnikli jsme již několik systémových kroků, aby se situace postupně zlepšovala. Jedná se především o posílení týmu Oddělení technické správy o další dělníky údržby města, nakoupení výkonnější techniky pro údržbu zelených ploch a v neposlední řadě jsme rozhodli o posílení kapacity lidských zdrojů formou najmutí firmy, zabývající se údržbou městské zeleně tak, aby v letošním, na srážky extrémním létu byla městská zeleň v odpovídajícím stavu moderního města 21. století.

Věřím, že se tato opatření brzy projeví a město bude opět vypadat tak, jak si všichni přejeme.

Závěrem mi dovolte poděkovat všem občanům, kteří se nad rámec svých občanských povinností starají dobrovolně o městskou zeleň, nebo se zapojili do odstraňování škod po velké bouřce. Mnohdy k výraznému zlepšení postačí úplná maličkost, např. posekat zelený pruh městského pozemku před vlastním domem, upravit přerostlé keře, stromy, sebrat odpadky či zamést listí. Pro všechny, kteří by se chtěli i nadále aktivně zapojit do údržby, máme v rámci projektu Říčanská rukavice připraveny např. bio popelnice zdarma, rádi pomůžeme formou odvozu zelené masy na kompostárnu, nebo poskytneme individuální podporu každému aktivnímu občanovi. Pro více informací mě neváhejte kontaktovat: petr.aurednik@ricany.cz.

Přeji všem klidné léto a umírněné počasí!

Petr Auředník

Radní- Klidné město

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena