Poděkování Olivovně

27. 5. 2018

 

Jsme rodiče dvou dětí, které mají od září zjištěnou celiakii. Celiakie je celoživotní onemocnění, kdy se ve střevě za přítomnosti lepku vytváří zánět a poškozuje vlastní střevní epitel.

Je nutno vyloučit lepek ze stravy dodržováním tzv. bezlepkové diety. Pokud se střevo nesetkává s lepkem v potravě, je zdravé jako u ostatní populace, nevzniká zde žádná zánětlivá reakce. Úkol zní snadně, snadný však v žádném případě není. Aby měla dieta efekt, je nutno lepek ze stravy přísně vyloučit. I malé množství přijatého lepku denně může udržovat v těle zánět a rozklad imunitního systému, což se může projevit vznikem i těch nejhorších onemocnění – nádor střeva, vznik jiných přidružených autoimunitních onemocnění jako je cukrovka I. typu, autoimunitní zánět štítné žlázy, v dětství porucha růstu a vývoje organismu, dále u žen neplodnost, atd. Úkol vyloučit lepek ze stravy je denním bojem celé rodiny.

Bezlepková kuchyně by měla být přísně oddělena od klasické. Chléb bezlepkový by neměl být krájen stejným nožem a na stejném prkénku jako normální chléb, hranolky nemohou být vloženy do stejného fritovacího hrnce jako obalované pokrmy, atd. V tuto chvíli se nabízí otázka, co takový celiak naopak konzumovat smí?

Jak pracující rodiče mohou zvládnout přípravu různorodého jídelníčku, který bude dodržovat všechna pravidla bezlepkové stravy?

Dcera chodí do mateřské školky v Olivově dětské léčebně, kde bezlepkovou stravu vedení jídelny zajišťuje.

Po několika týdnech snahy vařit denně synovi oběd do základní školy jsme se domluvili s vedením Olivovy léčebny a odebíráme bezlepkové obědy i pro syna, který si je nosí do školy. Obě děti jsou s obědy spokojené. Naší rodině možnost zajistit různorodou stravu pro naše děti velmi zjednodušila každodenní chod rodiny.

Olivově léčebně moc děkujeme, jsme velmi spokojení.

Hartmannovi

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena