PODNIKAVÉ ŽENY V ŘÍČANECH

25. 3. 2013

Leisure Club Olšanka přináší do Říčan evropský projekt zaměřený na podporu podnikatelských aktivit u žen, které po mateřské a rodičovské dovolené přemýšlejí, jakým způsobem se dále uplatnit a současně zkombinovat úlohu mateřských povinností a vlastního zaměstnání.

Zájemkyně o vlastní podnikání se mohou zúčastnit kurzů, ale zejména pod vedením zkušených mentorek mohou začít naplňovat své podnikatelské sny. Mentorky jim půjdou příkladem –  samy dokázaly, že lze skloubit rodinný i pracovní život. Dnes vám představujeme jednu z nich, paní Janu Matouškovou (36), podnikatelku a maminku dvou malých dětí.

 

Proč jste se rozhodla zahájit vlastní podnikání?

Vzhledem k tomu, že jsem vyrůstala doma v účetní firmě, tak jsem si hned v osmnácti letech zařídila živnostenský list na účetnictví. Po absolvování vysoké školy jsem vyhrála konkurz na účetní v jedné nadnárodní firmě, kde jsem po dvou letech postoupila na pozici finanční ředitelky a dále zde působila celkem osm let až do doby, než jsem šla na mateřskou dovolenou. Po ní jsem se již vrátit zpátky nechtěla a přemýšlela jsem, co budu dělat. Tehdy jsem se rozhodla pro vlastní podnikání. Založila jsem neziskovou organizaci, protože mě lákalo pracovat na něčem, co pomáhá lidem. Také jsem hledala něco, co by mě bavilo a u čeho bych se hýbala, vzhledem k mým zdravotním potížím. Tak jsem si zařídila občanské sdružení na chození s hůlkami.

 

S hůlkami?

Ano, určitě znáte Nordic walking. Chůze, při níž si člověk vypomáhá hůlkami, které se podobají těm lyžařským – díky nim získává oporu a jeho pohyb je jistější.

 

Jak jste přišla na nápad podnikat právě v tomto oboru?

V rodině jsme sice měli účetnictví, takže se předpokládalo, že v něm budu pokračovat, ale mně se líbila ta chůze, chtěla jsem udělat něco pro své zdraví a skloubit to s dobročinností. Udělala jsem tedy podnikatelský záměr, sehnala jsem přátele a známé. Když se pro něco nadchnu, jdu do toho se vším všudy.

 

Potkaly vás v začátcích nějaké komplikace?

Každé začátky jsou těžké. Já chtěla svoji firmu zavřít zhruba po roce, věci nešly tak, jak by měly. Lidé se nechtějí moc hýbat, přitom chůze je nejpřirozenější pohyb každého z nás. Nebylo to jednoduché, ale mé nadšení nakonec vše překonalo a po dvou letech jsem spokojená.

Jak jste skloubila děti a podnikání?

Lze to skloubit, chce to organizovanost a určit si, kdy se pracuje a kdy se dělají domácí věci. V dnešní době není problém pracovat z domu a věnovat se současně i dětem. Někdy je můžete i zapojit,  děti vám pomohou a zároveň se něčemu přiučí a uvidíte, že je to bude bavit.

 

Uvažovala jste někdy, že byste se vrátila do práce jako zaměstnanec?

Otázka je, jestli je dostatek vhodných pracovních míst. Myslím si, že stále není dostatečné zázemí, jesle a školky, třeba firemní. Je to jiné než v zahraničí. České zaměstnavatele otázka rodinných záležitostí moc nezajímá. Jsme pozadu oproti jiným státům a je to škoda. Takže bych odpověděla, že o tom neuvažuji.

 

Je možné začít podnikat bez kapitálu?

Ano, měla jsem to tak s Nordic walkingem. Nechtěla jsem do něj investovat žádnou velkou částku, maximálně do webových stránek a kurzů. Šla jsem do podnikání s tím, že až se získají další peníze, tak pak se bude pokračovat na vývoji. Stanovila jsem si strop, přes který jsem nešla. Záleží na oboru, ve kterém podnikáte, například ve službách vám většinou stačí peníze do začátku na reklamu a propagaci.

 

Co vám přineslo podnikání?

Asi největší výhodou je, že nehrozí ztráta pracovních návyků a sociální izolace. Podnikání je zajímavá činnost, může vám přinést vnitřní naplnění – být užitečná doma i v práci. Přispěje to k větší vyrovnanosti v rámci rodiny – už nejste jen ženou, která se má starat o děti. Velkou výhodou také je, že je každý pánem svého času. Už na vás nikdo netlačí, že jste tento měsíc již potřetí s dětmi doma. Takže proč to nezkusit? Je to šance, jak vytvořit něco nového, zajímavého.

 

S Janou Matouškovou se můžete potkávat v rámci kurzů pro „podnikavé ženy” – více na 

www.zeny-ricany.eu.

Tento projekt je spolufinancován z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena