Podporuji rozvoj Muzea Říčany

4. 7. 2022

Každé město má organizace, na které je pyšné. Máme štěstí, že takových máme v Říčanech hodně. Jednou z těch, které se stávají naším rodinným stříbrem, je pro mě Muzeum Říčany.

Už je to dlouho, co se proměnilo ze sterilně vitrínové expozice do moderního vzdělávacího centra, které ročně poučí a zabaví tisíce návštěvníků. Směřování muzea je očividné – ve výukových programech se zaměřuje na metodu tvořivé hry, zohledňuje zkušenosti dětí, propojuje různé obory, a přitom vztahuje podstatnou část výukových materiálů k místu, kde žijeme. Prostě splňuje to, co od moderního muzea jako mámy a tátové zvídavých mrňousů čekáme. Očividné je i to, že přírodovědné oddělení zatím hraje prim – má šikovný tým lidí, příhodné prostory hájovny, dvorku, geoparku. Ne, že by historické oddělení co do invence, aktivit a rozhledu zaostávalo.

Nicméně zvláště to se potýká s nedostatkem prostoru – dvě místnosti muzea v Rýdlově ulici prostě na výstavy, přednášky a obecně na další akce nestačí. A nápady potom mnohdy začínají a končí s tím, jak vtěsnat do malého prostoru co nejvíc exponátů i her na „osahání“ historie i přírody. Nejenom my jako zastupitelé budeme mít v brzké době příležitost tuto situaci změnit – město plánuje vybudovat v těsné blízkosti areálu hradního donjonu a tzv. hradní stodoly novou budovu muzea, která by problémy s nedostatečným prostorem vyřešila. Výsledky architektonické soutěže budou od srpna k vidění mimo jiné na panelech na náměstí. Jako zastupitelé jsme se shodli i na nutné diskuzi s veřejností – nejen se sousedy plánovaného areálu. Já už mezi návrhy svého favorita mám a přeju nám všem rozumnou debatu nad smysluplným projektem, abychom se my nebo naši nástupci mohli rozhodnout pro stavbu.

Jitka Jančíková, zastupitelka (Změna pro Říčany – STAN)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena