Podzimní údržba zeleně

27. 10. 2023

Údržba zeleně probíhá v Říčanech po celý rok. Každé období má svá specifika a přináší jiné zaměření. Od listopadu začíná vegetační klid, kdy nastává přirozený útlum fyziologických funkcí dřevin. Proto je toto období nejvhodnější pro intenzivní údržbu – včetně větších prořezů, nutného kácení, úprav a ošetření dřevin.

„Nyní dokončujeme dendrologické průzkumy stromů v ulicích Na Obci, Široká, U Hřiště, ale také například na zahradě u MŠ Čtyřlístek. Podle zjištěných výsledků provedeme zdravotní a bezpečnostní prořezání stromů, nebo v případě nutnosti i kácení odumřelých dřevin,“ vysvětluje Ludmila Součková z Odboru správy a údržby města. „Následně zde zrealizujeme náhradní výsadbu.“

  • Nové stromy město vysadí například i v lokalitě ulic Jeřábová, Sakurová, Višňová, Platanová, Slivoňová, kde došlo k odumření některých dřevin. Zároveň zde budou provedeny i výchovné řezy, které stromům zajistí vitalitu a správný růst.
  • Provedeny budou úpravy a řezy živých plotů a přiléhající zeleně například v ulicích Družstevní, U Kina, Komenského náměstí, Blahoslavova, U Mostu, Třebízského, Melantrichova a v dalších. K prořezům zeleně dojde také na říčanském hřbitově.

Je správný čas na údržbu zeleně na vašich zahradách
V souvislosti s podzimní údržbou zeleně žádáme o spolupráci majitele zahrad. Odbor správy a údržby města každoročně provádí kontrolu zeleně. Větve, které ze soukromých pozemků zasahují do komunikací a chodníků, stěžují práci záchranným složkám, a také svozové a údržbové technice. Vhodná podchozí výška mezi chodníkem a zelení je 2,5 metru. Podjezdová výška pro HZS, svozovou a údržbovou techniku mezi komunikací a zelení je stanovena na 4,25 metru. Právě teď je správný čas na prořezání stromů a keřů. Děkujeme za spolupráci

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena