Pomoc je rozmanitá a cílená

4. 5. 2024

Vážení přátelé Koloběhu a milovníci výletů,Děkujeme všem našim příznivcům, že se Koloběh stále točí, že nám darujete zboží, že u nás nakupujete a že nám důvěřujete. Každý dar vezmeme několikrát do ruky, svědomitě naceníme (ceny konzultujeme s odborníky i s příslušnými aplikacemi v online prostředí), takřka nic nevyhodíme a zachraňujeme to, co by jinak skončilo v kontejnerech. A můžeme pomáhat.

Po delší době nám dovolte podělit se o radost, již máme z toho, že Koloběh prokazatelně zlepšuje kvalitu života potřebných lidí kolem sebe. Řeč je samozřejmě o přímé pomoci těm, jejichž smutné příběhy s námi sdílí sociální pracovnice říčanských neziskových organizací (Komunitní centrum, Cesta integrace, Modré dveře), učitelé a ředitelé škol v Říčanech nebo dámy z Odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Říčany. To jsou ti, kteří se na nás obracejí s prosbou o pomoc, protože oni nejlépe vědí, o koho a jak potřebného se jedná, v jaké je životní situaci, a jestli se snaží svou situaci zlepšit aktivně, v případě dětí samozřejmě posuzují prostředí a přístup rodiny. Na začátku dubna naše letošní materiální pomoc přesáhla hodnotu 320 000 Kč. A tady jsou příklady toho, co jsme letos zajistili: Díky vám (a nám) mohou děti navštěvovat keramický kroužek nebo absolvovat sportovní soustředění, nespat na zemi, ale ve vlastních postýlkách, hoch s těžkým autismem mohl podstoupit operaci zoubků, holčička s Downovým syndromem má zajištěný transport do školy a ze školy, těžce postižené dívence jsme zajistili invalidní vozíček, dvěma dětem s traumaty terapeutická sezení u příslušné specialistky. Ještě během zimních měsíců se dvě rodiny mohly ohřát u nových krbových kamen, resp. díky nákupu uhlí do kamen starých. Zakoupili jsme pohovku, ledničku, notebooky nebo léky pro lidi, kteří na takovýto „nadstandard“ ze svých příjmů nemohou dosáhnout. Rodině, které vyhořel dům, jsme pomohli překlenout nejtěžší období financováním přechodného ubytování. Za všechny, jimž jsme nabídli materiální pomoc, a hlavně naději, že je tu někdo, kdo jim podá pomocnou ruku, vám ze srdce děkujeme!

Eva Hazdrová Kopecká, ředitelka

S Koloběhem na výlet

Vážení výletníci, hned na úvod dnešní pozvánky nám dovolte uvést několik změn v podávání přihlášek na výlety. Kvůli problémům s e-mailovou schránkou zasílejte přihlášky již pouze přes SMS. Se jménem uveďte prosím také bydliště (stačí obec). Přihlášky bez tohoto údaje budou až do vyjasnění zařazeny k seznamu náhradníků. Děkujeme za pochopení. Změn doznal i program výletu do Českého ráje ve středu 15. května. Zámek Hrubý Rohozec bude mimořádně uzavřen, my se tedy vypravíme na opačnou stranu Českého ráje a navštívíme unikátní barokní lovecký zámek Humprecht. A protože v blízkosti zámku je malebné městečko Sobotka, rodiště spisovatele, básníka a dramatika Fráni Šrámka, nedáme si ujít prohlídku jeho rodného domu s moderní multimediální výstavou o Šrámkově životě a době. Uvidíme také roubený Šolcův statek s galerií a lapidáriem. Na závěr výletu se projdeme po Naučné stezce Hruboskalsko s arboretem Bukovina, Kopicovým statkem a vyhlídkami na pískovcové skalní město s impozantními věžemi.

Cena výletu: 590 Kč pro říčanské seniory, 690 Kč pro mimoříčanské náhradníky. Uhraďte prosím do 9. května.

Přihlášky: od úterý 30. dubna SMS zprávou na tel. 739 989 672.

Odjezd: v 7.00 od Penny marketu Říčany.

Ve čtvrtek 30. května se vydáme do Podkrkonoší na hrad Pecka. Jeho nejznámějším majitelem byl cestovatel, spisovatel a hudební skladatel Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Prohlídku interiérů hradu nám zpestří ukázka vybrané melodie z více než 100 let starého funkčního orchestrionu. Odpoledne navštívíme město Hostinné, jehož raritou jsou téměř 5 m vysoké sochy obrů, podpírající radniční věž s vyhlídkovým ochozem. V areálu františkánského kláštera si prohlédneme nejen zajímavé muzejní expozice v mnišských celách, ale i galerii s jedinečnou sbírkou odlitků antických soch v klášterním kostele.

Cena výletu: 590 Kč pro říčanské seniory, 690 Kč pro mimoříčanské náhradníky. Hhraďte, prosím, do 24. května.

Přihlášky: od úterý 14. května SMS zprávou na tel. 739 989 672.

Odjezd: v 7.00 od Penny marketu Říčany.

Připravujeme na červen (12. 6.):

Jihočeské malebné panské sídlo obklopené vodním příkopem, lesy a rybníky – zámek Kratochvíle, nedaleké starobylé město Netolice a za příznivého počasí si u rozhledny Haniperk poblíž Bavorova společně opečeme špekáčky na ohýnku. Více v příštím čísle Kurýru.

Martina Vavřincová, podle podkladů paní I. Dvořákové

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena