Pozor na nekalé praktiky prodejců energií!

30. 1. 2014

Během minulých týdnů si v Říčanech stěžovalo několik občanů na prodejce energií ze společnosti Terra Group Investment, a.s., kteří se odkazovali na spolupráci s městem a jednali jménem starosty. Město takovou spolupráci popírá a varuje občany před podobnými prodejci.

Společnost Terra Group Investment, a.s. se zabývá službami v oblasti energií včetně pořádání e-aukcí na dodávky levnějších energií. Její zástupci před časem navštívili několik občanů a zajímali se, čí služby na dodávky energií využívají a v jaké výši platí měsíční zálohy na elektřinu a plyn. Navíc se odkazovali na spolupráci s městem a starostou Vladimírem Kořenem.

Vedení Říčan s tímto jednáním však zásadně nesouhlasí. "Město Říčany rozjelo projekt elektronických aukcí pro veřejnost na dodávky energií s jinou společností eCENTRE," potvrzuje starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Hledali jsme možnost, jak elektronické aukce nabídnout veřejnosti. Projekt se zdařil a vedl k rapidnímu poklesu cen. Zaujal také další firmy a trh se v tomto směru přirozeně rozšířil. Bohužel ale také objevily prodejní způsoby, které považuji za obtěžující a neetické.“ 

Uvedená společnost potvrdila, že v říjnu takové případy řešila, ale od té doby nikoli. V současné době přísně dohlíží, aby k takovým situacím již nedocházelo.

„Rozhodně netolerujeme případy takového jednání od zástupců naší společnosti. S pracovníky, kteří porušili naši dohodu a jednali v říjnu s občany Říčan, jsme se nekompromisně rozloučili. Jestliže bychom zaznamenali opět podobné jednání našich zástupců, budeme ihned postupovat stejným způsobem,“ říká provozní ředitel společnosti Terra Group Investment, a.s. Jiří Hofírek a dodává: „Naši zástupci musí dodržovat přísný etický kodex a klient musí být zcela přesně informován o našich službách a o tom zda spolupráce probíhá ve spolupráci s obcí či samostatně. Omlouváme se tímto panu starostovi města, že bylo jednáno jeho jménem a všem občanům, kteří byli uvedeni v omyl.“

 "Pokud již někdo podepsal smlouvu a plnou moc se zástupcem určité společnosti a rozmyslel se, je nutné vypovědět tuto novou smlouvu i plnou moc písemně. Zároveň je nutné u původního dodavatele energie vzít zpět svoji výpověď. Většina dodavatelů má vlastní formuláře, které na vyžádání pošlou. Jako přílohu formuláře zpět vzetí výpovědi je potřeba doložit i dopis vypovězení smlouvy a plné moci novému dodavateli i s poštovním podacím lístkem," podotýká místostarostka Karla Egidová /ODS/.

Alice Mazurková ze společnosti eCENTRE k tomu říká: "V poslední době jsme se setkali s tím, že různí podomní prodejci zneužívají elektronických aukcí, a bohužel i naší dobré image, aby získali nové klienty. Samozřejmě s těmito praktikami nesouhlasíme, a jsme připraveni v případě zjištění řešit poškozování našeho dobrého jména i právní cestou“.

Jedinou cestou pro občany je podle ní informovanost a upozorňování, aby nepředávali své podklady nikomu, s kým nemají sjednanou smlouvu a předem domluvenou schůzku. „Obchodní partneři naší společnosti komunikují s klienty především na kontaktních místech," dodává.  

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena