Pracují v Říčanech pro nás

29. 9. 2017

Martin Machaň - ředitel Komunitního centra, Miroslav Vacek - ředitel Olivovy dětské léčebny

Martin Machaň

ředitel Komunitního centra

Komunitní centrum Říčany působí od roku 2006 jako poskytovatel sociálních služeb v říčanském regionu. Město Říčany patří mezi zakladatele. Centrum se zaměřuje na služby komunitní péče, která prostřednictvím systému terapie, pomoci a podpory umožňuje lidem s vážnějším onemocněním, se sníženou soběstačností nebo v přechodné krizové situaci žít v podmínkách co možná nejvíce podobných běžnému životu. Mezi poskytované služby patří osobní asistence, sanační program pro rodiny s dětmi a sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Komunitní centrum Říčany je nestátní nezisková organizace, která každoročně usiluje o vícezdrojové financování svých aktivit. Mezi finanční zdroje nejčastěji patří státní dotace, granty samosprávních územních celků, dotace z Evropských sociálních fondů, ale také dary fyzických nebo právnických osob.

Martin Machaň se stal ředitelem Komunitního centra 17. 7. 2017.

 

Na úvod prosím krátké představení vašeho profesního života.

V mém dosavadním životě se vystřídalo mnoho pracovních zájmů a příležitostí. Zájem o práci v neziskové sféře jsem projevil již v mládí, kdy jsem pracoval na pozici vedoucího denního stacionáře nadace Naděje. Zde bylo naší starostí pečovat o lidi bez domova. Lidi, kteří procházeli těžkými životními zkouškami. V následujících letech jsem se věnoval dennímu studiu na Teologické fakultě univerzity Karlovy. Po ukončení studií jsem především z ekonomických důvodů začal podnikat v rekonstrukci a provozování restauračních zařízení – kaváren, pizzerií a restaurací. Rovněž jsem v posledních letech organizoval a řídil rekonstrukci interiérů a budov. Tento rok jsem se po mnoha letech vrátil k práci v neziskové organizaci zaměřené na pomoc lidem v nouzi.

Přibližte více čtenářům činnost komunitního centra.

Nabízíme sociální služby ve třech oblastech, na které máme poskytnutou registraci od Krajského úřadu Středočeského kraje. Služba Osobní asistence je terénní služba poskytovaná seniorům a lidem se zdravotním postižením. Tvoří jeden z hlavních pilířů naší společnosti. V rámci této služby se naši proškolení pracovníci starají o klienty v jejich domácím prostředí. Pomáhají ve všech oblastech, kde kvůli omezení věkem, nebo ze zdravotních příčin již nejsou naši klienti schopni zvládnout základní lidské potřeby. Jedná se především o stravu, hygienu, nezbytné návštěvy lékaře, pomoc v domácnosti, pomoc v jednání s úřady v řešení finanční otázky a mnoho dalších konkrétních činností, které se odvíjí od daných potřeb a situace jednotlivých klientů. Klademe důraz na respekt k lidské identitě a zachování důstojnosti. Především proto se soustředíme na pomoc v domácím prostředí, které našim klientům usnadňuje lépe snášet starosti spojené s pokročilým věkem a zdravotními problémy. Věříme, že podobnou pomoc může jednou potřebovat každý z nás a domov a naši blízcí jsou nezbytnou podmínkou k zachování kvality lidské existence i na sklonku života. Protože starost o naše blízké vyžaduje velké množství času a sil, snažíme se poskytnout pomoc tak, aby bylo možné se vyhnout umístění rodinných příslušníků do cizího anonymního prostředí.

Rovněž, v rámci jedné z našich služeb, poskytujeme pomoc a poradenství rodinám s dětmi. Jedná se o rodiny, které se z různých důvodů ocitly v situaci, kdy domácí prostředí či partnerské vztahy ohrožují vývoj dětí a v krajním případě hrozí jejich odebrání a přemístění do příslušných ústavů náhradní péče. Protože považujeme toto řešení za problematické, snažíme se o včasnou sanaci konkrétních problémů, tak aby se předešlo zásahu státních orgánů. Naše pomoc se týká především poradenství v konkrétním daném případě a motivací vedoucí k posílení rodičovské odpovědnosti a vzájemného soužití. Snažíme se o zachování vzájemného respektu v rodinách a odstranění problémů, které ohrožují zdravý vývoj dítěte.

Přijal jste pozici ředitele Komunitního centra Říčany. Jaké jsou vaše plány v této nové funkci?

Mé bezprostřední plány v nové funkci ředitele Komunitního centra Říčany se týkají především stabilizace ekonomické stránky společnosti. Nezbytný dostatek finančních prostředků je problematickou otázkou společnosti, která velkou většinou svého rozpočtu závisí na darech a dotacích. V současné době řešíme problém financování do konce tohoto roku a věříme, že vše dobře dopadne i díky pomoci města Říčan, kde má trvalý pobyt většina našich klientů.

Jaké jsou vaše dlouhodobé vize fungování centra?

V delším časovém horizontu je, kromě ekonomické oblasti, mým záměrem další rozvoj a zkvalitňování služeb, které naše společnost poskytuje.

Jak by se do vašich aktivit mohla zapojit říčanská veřejnost?

Vzhledem k tomu, že naše služby nabízíme především v Říčanech a bezprostředním okolí, budeme rádi, když říčanská veřejnost využije možností, které naše společnost nabízí, a s dotazy, či konkrétními problémy se na nás obrátí. Rovněž jsme zavázáni za jakékoli dary, které nám umožní zaručit další funkčnost poskytovaných služeb a stabilizaci finanční stránky společnosti.

 

Kontakty a důležité informace:

Martin Machaň

Ředitel společnosti Komunitní centrum Říčany o.p.s.

Tel.: 739 587 130 email: martin.machan@kcricany.cz

 

 Kamila Šourková

Vedoucí služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením

tel: 604 522 625 email: kamila.sourkova@kcricany.cz

 

Iva Semíková

Vedoucí služby pro rodiny s dětmi

tel. 777 312 500, email: iva.semikova@kcricany.cz

 

Internetové stránky: www.kcricany.cz

Bankovní spojení: 210091764/0300

 

Miroslav Vacek

ředitel Olivovy dětské léčebny

Olivova dětská léčebna byla založena před 120 lety s cílem poskytovat dětem zdravotní a sociální služby. V současné době se Olivovna specializuje na léčbu onemocnění respiračního a pohybového ústrojí, nadváhy a obezity. O rozhovor byl požádán současný ředitel léčebny Miroslav Vacek.

 

Na úvod prosím o krátké představení vašeho profesního života.

Původní profesí jsem elektroinženýr a pracoval jsem v odvětví energetiky v Praze. Potom jsme kvůli špatnému zdravotnímu stavu našeho mladšího syna, který trpěl opakovanými záněty plic a průdušek, bydleli celá rodina nějakou dobu na chatě v Lužických horách. Tam jsem pár let pracoval v textilním průmyslu. Po návratu do Prahy jsem v roce 1987 začal pracovat ve zdravotnictví, kde jsem s malými přestávkami dodnes. Za nejvýznamnější počiny své pracovní kariéry považuji zprovoznění modré budovy pro dospělé ve Fakultní nemocnici v Motole a celkovou stabilizaci této velké nemocnice (1996-2000). A dále pak revitalizaci Nemocnice s poliklinikou v České Lípě (2004-2008). Pracoval jsem též jako provozní vedoucí virologické laboratoře.

 

Připomeňme, že jste pozici ředitele Olivovny přijal v poměrně složité situaci finanční i personální. Nyní máte za sebou zhruba půlroční působení ve vedení. Jak toto období hodnotíte?

Od nástupu do funkce v březnu tohoto roku jsem se jednak seznamoval se způsobem následné péče v léčebně, která je poněkud odlišná od akutní medicíny v nemocnicích. A jednak jsme se relativně rychle společně soustředili na hlavní současné úkoly v ústavu, kterými jsou ekonomická i personální stabilizace a vybudování přátelského, kooperujícího a angažovaného týmu všech pracovníků. Na hodnocení je asi ještě příliš brzy, ale změny probíhají takovou rychlostí, která je pro nové i stávající zaměstnance přijatelná.

 

Jaké úkoly jste si stanovil do nejbližších měsíců? Jaké jsou vaše dlouhodobé vize?

Úkoly nejbližších měsíců jsou dále doplňovat stavy pracovníků, zejména profesionálů ve svém oboru, a učinit tak léčebnu více atraktivní pro děti a jejich rodiče. Ambiciózní dlouhodobou vizi stanovila již před mým nástupem Správní rada léčebny a já se budu snažit ji zcela naplnit. Hlavními hodnotami v této vizi jsou moderní zdravotní služby, špičkový poskytovatel léčebně rehabilitační péče a nositel moderních metod a vysoké kvality poskytovaných služeb.

 

Jak se vám v Říčanech líbí a vnímáte nějak dlouhou historii léčebny?

Říčany i okolí jsou pro mne příjemným překvapením a rád jsem se sem přestěhoval, i když jsou tu, podobně jako v Praze, problémy se zvládnutím intenzivní dopravy a související infrastruktury. Odkaz manželů Olivových vnímám jako krásný příklad nesobeckého morálního jednání i jako závazek pro mne a všechny spolupracovníky k pokračování a rozvíjení ústavu.

 

Je něco, co byste chtěl ve vztahu Olivovna versus obyvatelé Říčan změnit?

Moc bych si přál, aby naše léčebna měla v Říčanech i okolí co nejlepší pověst a aby ji obyvatelé Říčan vždy vnímali jako přátelskou instituci, jejíž dveře jsou pro ně vždy otevřené a na níž mohou být opravdu pyšní.

 

Věnujete se aktivně nějakému sportu?

Dlouhodobě pěstuji víkendovou i vysokohorskou turistiku o dovolených, při které se věnuji fotografování.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena