Prázdninový provoz a výstava v Husově knihovně

27. 6. 2014

O tom, jak bude v knihovně otevřeno o prázdninách, jsme čtenáře předběžně informovali již v minulém čísle Kurýra. Od té doby se nic nezměnilo a otevírací doba bude tato:

 

Oddělení pro dospělé:

od 1. července do 27. července: otevřeno v pondělí až pátek od 8.30 do 18 hodin

od 28. července do 17. srpna: zavřeno

od 18. srpna do 31. srpna: otevřeno v pondělí až pátek od 8.30 do 18 hodin

 

Oddělení pro děti:

celé prázdniny otevřeno v pondělí a ve středu od 8.30 do 18 hodin.

 

                            Na přelomu července a srpna bude tedy v oddělení pro dospělé (na rozdíl od let minulých) zavřeno. Jak jsme již uváděli v minulém čísle, důvodem je to, že kromě každoročních letních údržbových a asanačních prací letos přibyla povinnost provést kompletní revizi celého knižního fondu, tj. zkontrolovat všech cca 125 000 knih (včetně s tím související administrativy, vyřazování, případných oprav zápisů i fyzických oprav poškozených svazků apod.). Knihovny našeho typu mají tuto povinnost, danou zákonem o knihovnách, jednou za 10 let. Během revizí není možné pro návštěvníky knihovnické služby zajistit. Všechny tyto práce jsme se proto rozhodli provádět v letním prázdninovém období, kdy návštěvnost knihovny není tak vysoká jako v běžné sezóně, a tím minimalizovat omezení pro uživatele.

                            V oddělení pro dospělé bude mít tedy knihovna o prázdninách otevřeno o trochu méně dní než v minulých létech. Toto neplatí pro oddělení pro děti, kde bude naopak počet provozních hodin, kdy je otevřeno, větší než bylo dosud v létě obvyklé. Projeví se zde nedávné rozšíření otevírací doby, kterým jsme reagovali na zvýšený zájem dětských návštěvníků. Všeobecně se v rozsahu otevírací doby Husova knihovna dlouhodobě umisťuje na nejpřednějších místech ve srovnávacích programech českých a slovenských knihoven.

 

 

Výstava v knihovně – Jaroslav Malák

 

                   Jaroslav Malák (1928 – 2012) je známým autorem v oblasti kresleného humoru, knižní ilustrace, propagační grafiky, animovaného filmu a komiksu. Patřil k řadě významných říčanských osobností, v našem městě žil a tvořil od roku 1972. 

                   Koncem čtyřicátých let uveřejnil své první kresby v časopisu Dikobraz. Uplatňoval se jako vyhledávaný ilustrátor humoristických textů, publikoval v řadě periodik. Během celoživotní tvorby ilustroval více než 70 knih pro dospělé i pro děti. Jeho kreslené vtipy propagovaly na konci padesátých let první české samoobsluhy a později také kosmetiku či služby České spořitelny. Malákova věcná a jasná kresba se uplatnila i ve filmové animaci. V roce 1963 přispěl spolu se Zdenkem Seydlem k mezinárodnímu úspěchu animovaného snímku Špatně namalovaná slepice. Byl jedním ze zakladatelů skupiny karikaturistů a kreslířů Polylegran, s níž se zúčastnil řady tuzemských i zahraničních výstav. V období normalizace se vzhledem k politickým karikaturám uveřejňovaným během Pražského jara stal „nepohodlným“ výtvarníkem. Uplatňoval se poté zejména v oblasti tvorby pro děti, úřady ne tak přísně sledované – ilustrace dětských knih a časopisů a kreslení komiksových seriálů. Po roce 1989 se k politické karikatuře vrátil, ale publikoval ji už jen zřídka.

                   Výstavu děl Jaroslava Maláka v Husově knihovně bude možné navštívit od 15. července do konce září, v půjčovních hodinách knihovny. Na výstavu nebude vybíráno

vstupné.

Balení učebnic „na míru“

 

                   Služba knihovny pro všechny, kteří nechtějí běhat po papírnictvích a shánět atypické obaly na sešity a učebnice. Balení provádíme do průsvitné fólie, nejpozději do dvou dnů od převzetí, za exkluzivní cenu 5,- Kč za kus.

                   Knihy a sešity můžete přinést do obou oddělení Husovy knihovny, a to od 1. 9.  do 12. 9. 2014. O přijetí zakázky rozhoduje pracovnice knihovny.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena