Přehlednější parkování v centru Říčan

27. 10. 2017

Problematikou parkování se město dlouhodobě zabývá. I když za poslední rok vzniklo několik desítek nových parkovacích míst v centru například v ulici Olivova nebo na Komenského náměstí, místa stále chybí. Koncepční řešení - zavedení zónové regulace parkování v centru města – byla veřejností odmítnuta. Kladný ohlas měla opatření, která legalizovala dosavadní stání, zjednosměrnění ulic a střídavé stání. Tato opatření byla detailně rozpracována společností City Parking Group, s.r.o. Výsledné návrhy prošly dalším veřejným projednáním. Konkrétní řešení schválila dopravní komise města i příslušné správní orgány (odbor dopravy i dopravní inspektorát Policie ČR). V těchto dnech bylo přistoupeno k jejich realizaci. Plochy pro stání vozidel jsou řádně označené, aby ulice byly bezpečně a plynule průjezdné. Žádné rezidenční či placené zóny zaváděny nejsou. Některá opatření řeší stížnosti dopravců ROPID (autobusy), záchranné služby, Městské i státní policie a občanů, kteří opakovaně hlásili kolize v některých lokalitách.

Níže najdete výčet některých opatření a míst, kterých se změny týkají, včetně vysvětlení.

  • Legalizace stávajících míst k stání

    Zlegalizovali jsme maximum míst, kde dodnes parkovala auta často v rozporu s předpisy (nedostatečná šířka vozovky a podobně). Tato místa jsou nově vyznačena svislým i vodorovným značením pro vyšší přehlednost. Toto se týká například ulic Žižkova, Vrchlického, Sokolská atp. Pokud to podmínky konkrétních ulic dovolily, byla stání vyznačena „střídavě“ po obou stranách vozovky, což nutí řidiče snížit rychlost. Počet legálních míst k parkování uvedeným opatřením výrazně vzrostl.

     

  • Jednosměrky

    V některých ulicích bylo třeba, pokud chceme ponechat možnost parkování, zřídit nově jednosměrný provoz. Týká se to např. ulic Jaselská, Alšova či většiny ulic na Komenského náměstí.

     

  • Krátkodobé stání a K+R

    V blízkosti zejména školských zařízení jsou nově zřízena místa pro krátkodobé zastavení („Kiss and Ride“), aby byla zajištěna obrátkovost a místa byla k dispozici rodičům.

     

  • Bezpečné cesty nejen do škol

    Na základě mnoha žádosti bude nově zřízen pruh pro pěší v ulici Mánesova od centra Na Fialce k ulici 17. listopadu podél zahradnictví. Chodník se zde plánuje, ale příprava a majetkové vypořádání zaberou delší časový horizont. Vznikne též jediná legální a bezpečná cesta pro cyklisty od Anežky na Masarykovo náměstí ve formě cyklopruhu v jednosměrné ulici Olivova.

     

  • Zimní stadion

    Před zimním stadionem, sportovní halou a fotbalovým hřištěm dochází pravidelně k živelnému parkování návštěvníků „kde to jde“, což způsobuje problém zejména rezidentům. Velké parkoviště za zimním stadionem je však často poloprázdné. Nové dopravní značení vymezuje maximum legálních ploch na ulici tak, aby byla zachována plynulost a bezpečnost v oblasti. Případná další opatření v okolních ulicích jsou aktuálně diskutována.

     

  • Zákaz zastavení v nebezpečných uzlech – poliklinika a další

    Bohužel legalizace parkování s sebou nese i lokální omezení. Zejména se toto dotkne ulice Štefánikova u polikliniky před křížením s ulicí 17. listopadu, kde provoz za poslední roky výrazně vzrostl. Dodnes bylo stání tolerováno, přestože šířka komunikace to neumožňuje. Narůstající stížnosti dopravců a riziko, že autobusy by tuto cestu musely přestat využívat, v souvislosti s množícími se stížnostmi řidičů na kolize, uražená zrcátka atp. způsobily, že muselo město přistoupit k omezení parkování v tomto úseku. Pro návštěvníky polikliniky a pro invalidy budou ale zřízena vyhrazená místa přímo před budovou v ulici Sokolská, stání bude přes den omezeno na několik hodin.

     

    Podobně se lokální omezení dotkne prostoru před gymnáziem, ulic Rýdlova, Scheinerova či K Nádraží. I zde jezdí autobus, případně vozidla záchranné služby a opakovaně docházelo k nebezpečným kolizím.

 

Následovat by mělo plánované dopravní značení v ulici Sukova. Zde dojde k legalizaci střídavého parkování se zachováním obousměrného provozu i autobusů. Dopravní opatření ve vztahu k parkování a k cyklistům čeká, doufejme, i ulici Bezručova před základní školou.

Ve střednědobém horizontu plánuje město úpravy parkovacích ploch v blízkosti nádraží, veřejné podzemní garáže jsou v projektu jak Komunitního centra, tak nové základní školy na Komenského náměstí.

Nutno si však uvědomit, že každé nové parkoviště se velmi rychle zaplní a dostatek volných ploch v centru nebude nikdy. Prosíme tedy vlastníky nemovitostí, rezidenty i podnikatele, aby parkovali co nejvíce na svých pozemcích a podíleli se tak na vytváření bezpečnějšího a hezčího města pro lidi.    

Předem děkujeme za pochopení a věříme, že nově zaváděná opatření budou dodržována a přinesou všem občanům vyšší standard dopravy a obecně života ve městě.

 

David Michalička,

projektový manager

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena