Překvapte Říčany

27. 10. 2016

Aneb ještě jednou a detailně k pébéčku

V Říčanech se právě rozbíhá první ročník participativního rozpočtování (anglicky participatory budgeting) nebo zjednodušeně pébéčka s mottem „Překvapte Říčany“. Možná jste zachytili informace na plakátech a sociálních médiích, co občany Říčan v této souvislosti čeká v následujících měsících.

Pojďme si stručně připomenout, co pébéčko vlastně znamená. Dalo by se charakterizovat jako proces demokratického rozhodování, při němž se aktéři setkávají za účelem přerozdělování, čerpání a kontroly nakládání s veřejnými zdroji. Hlavními aktéry jsou přitom občané a úředníci, dále neziskový sektor a podnikatelské subjekty. Pébéčko dává veřejnosti možnost aktivně se účastnit přípravy strategie rozvoje určité geograficky a politicky vymezené jednotky (čtvrť, město, kraj, region), umožňuje jí spolurozhodovat o přerozdělování předem stanovené části rozpočtu (nejčastěji se týká investičního rozpočtu) a efektivněji tak uspokojovat potřeby v oblasti veřejných statků a služeb. Řídí se přitom šesti základními principy vycházejícími z tradičních zásad “dobrého vládnutí” (good governance): demokracie, rovnost, komunita, vzdělávání, transparentnost a účinnost.

Participativní tvorba rozpočtu byla prvně využita v brazilském městě Porto Alegre roku 1989. Od té doby se metoda rozšířila do bezmála 3000 měst a obcí po celém světě. Zejména v Latinské Americe a Africe získává pébéčko na popularitě i díky mezinárodním organizacím, které si jeho využití kladou jako podmínku pro poskytnutí financí na rozvojové projekty. Ve stále větší míře se však prosazuje rovněž v Severní Americe a Evropě, včetně sousedního Německa, Polska a Slovenska. Pojetí pébéčka není jednotné, existují různé metody a přístupy s ohledem na specifické lokální politické a ekonomické podmínky. Důležitou roli v procesu hraje samozřejmě také právní rámec a konkrétní sociální a kulturní kontext. Samotný cyklus pébéčka začíná workshopy občanů, kteří podle prověřené metodiky navrhují své projekty, o jejichž financování vedení obce žádají. Následuje evaluace ze strany radnice, která umožní včas detekovat, zda jsou podané projekty realizovatelné. Výsledkem pak je veřejné hlasování, které se může účastnit každý občan obce.

Aby mohl být proces považován za pébéčko, je přitom třeba splňovat několik základních kritérií:

  •  musí se týkat předem stanovených finančních zdrojů
  •  musí probíhat na určitém geograficky a politicky vymezeném území
  •  tedy v určité správní oblasti, která disponuje občany voleným orgánem
  •  musí probíhat kontinuálně a opakovat se (jednorázové rozhodnutí o veřejných financích v rámci jedné schůze či referenda není pébéčkem)
  •  veřejné schůze a fóra musí obsahovat určitou formu
  •  veřejné debaty s využitím specifických participativních postupů, přičemž klíčová je komunikace mezi samotnými občany
  •  nezbytnou součástí je také hodnotící mechanismus, který popisuje průběh a výsledky celého procesu (občané musí obdržet zpětnou vazbu o tom, zda byly jejich návrhy přijaty či nikoliv a odůvodnění těchto rozhodnutí)

Cílem pébéčka je především aktivně zapojit občany do rozhodovacích procesů, avšak také zvýšit efektivnost  a kredibilitu veřejné správy a vzdělávat občany v oblasti veřejného života. Mezi další nezpochybnitelné přínosy patří posílení sounáležitosti obyvatel s danou lokalitou, zprůhlednění procesu přípravy obecních rozpočtů, dosažení spravedlivějšího a všem přístupného rozdělování veřejných zdrojů, a v neposlední řadě také potírání vlády elit, klientelismu a korupce.

Pébéčko v České republice je stále plenkách, nicméně první města a městské části už mají za sebou úspěšné piloty. Velký zájem veřejnosti i médií vzbudil projekt nazvaný Moje stopa na Praze 10, zakončený hlasováním v únoru letošního roku. Zapojilo se do něj 5024 občanů, kteří vybírali mezi třiatřiceti navrženými a radnicí schválenými projekty. Ve stotisícové pražské městské části se rozdělovalo pět milionů korun, tedy stejná jako nyní v Říčanech (co do počtu obyvatel asi šestkrát menších)! Paleta navrhovaných projektů byla skutečně široká a může sloužit jako inspirace. Vůbec nejvíce hlasů, necelou čtvrtinu, obdržel projekt komplexní renovace okolí metra Strašnická. Místem denně prochází mnoho lidí a ukázalo se, že nevzhledná podoba jim vadí bez ohledu na věk či čtvrť, v níž bydlí. Na finance z pébéčka dosáhlo i dalších šest projektů, a to revitalizace a kultivace parků a významných památek, zvýšení bezpečnosti na tramvajových zastávkách, vybudování sítě cykloboxů s možností uzamknout kola na strategických místech Prahy 10, a konečně projekt multifunkčního altánu v jednom z vnitrobloků Vršovic.

Druhým zajímavým byl projekt pébéčka na Praze-Zbraslav s deseti tisíci obyvateli. O využití částky ve výši 600 000 korun se rozhodovalo v březnu. Do hlasování po technické evaluaci postoupilo sedm projektů a čtyři z toho se dočkaly financování, konkrétně bezbariérový přístup do seniorského centra, zkrášlení dvou autobusových zastávek a barevný nátěr pěti trafostanic.

Abychom se podívali i za hranice metropole, také v městské části Ostrava-jih jsou uprostřed procesu pébéčka. Za několik týdnů se uskuteční hlasování a občané prokázali velkou vynalézavost při podávání návrhů. Najdete mezi nimi minihřiště, venkovní fitness, zavedení linek pro osamělé seniory, více košů do parku, rekonstrukce chodníků a mnohé další.

Neváhejte proto zapojit se do prvního říčanského pébéčka a překvapte Říčany!

 

Dříve než samotná veřejnost si vyzkoušely pébéčko v Říčanech děti od čtvrtých do devátých tříd na třech základních školách. Každá z nich obdržela od města 20 000 Kč a děti mohly přijít s vlastními nápady, na co prostředky využít. Přistoupily k projektu velmi zodpovědně, konzultovaly nápady s vyučujícími i s rodiči doma, připravily si podklady a informační kampaň, v rámci které přesvědčovaly spolužáky, aby v následném hlasování podpořili právě jejich záměr. Pro zajímavost, na ZŠ Bezručova zvítězila hudba místo zvonění, U Říčanského lesa školní květinový park a v 1. ZŠ na Masarykově náměstí získaly největší podporu čipové karty pro vstup do školy. Děti vzaly pébéčko za svoje velmi ry chle, pochopily, že samy mají rozhodování ve vlastních rukách.

Na názory školáků se chtěla radnice zeptat také v souvislosti s hlasováním v Řídím Říčany o vybudování nových sportovišť. Aktuální počet hlasujících se pohybuje těsně pod hranicí šest set. Ke stejnému tématu měli možnost vyjádřit se opět čtvrťáci až deváťáci. Na jedné škole už je hotovo, na dalších dvou se uskuteční hlasování v dohledné době a bude zajímavé sledovat, jak se budou lišit či podobat „dospělé“ a „školní“ výsledky. Chtějí vaše děti vybudovat ve městě stejná sportoviště a místa pro volnočasové aktivity jako vy? Nechte se překvapit.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena