Překvapte Říčany 2022

1. 5. 2022

Tato rubrika představuje náměty Říčaňáků v podobě, ve které je přihlásili do pébéčka Překvapte Říčany. V tomto období odborníci na úřadě posuzují proveditelnost předložených námětů. Pokud projekty postoupí, v červnu jim můžete dát svůj hlas v hlasování na Řídím Říčany, proto neváhejte s registrací na www.ridimricany.cz.

Psí park

Louka u Kavčí skály je vhodná pro psy moc, čmuchů tady  mají dost. Pejsci už se znají, nikoho neomezují a radost mají. Ze spádového okolí (bytovek Na kavčí skále, sídliště Olivova a okolích domů) pejskaři sem chodí, nejdou daleko, ale nohy je přec bolí. Aby se navzájem lidé i družili, tři lavičky s koši by na loučce stačily...

Podporu  levnému záměru dejte,  hlasujte a tak dobrý pocit mějte.

Eva Havelková

 

Překvapte Říčany VI. - hřbitov

Vážení spolu občané,

s ohledem na skutečnost, že v Radošovicích nemáme hřbitov (lépe řečeno od r. 1972 je zde „zrušen“ - s ohledem na bývalou věznici) a náhradní v Pacově je již na hraně kapacity, navrhuji

1. obnovu původního hřbitova – stále je veden jako pohřebiště  pozemek 129/2   2742 m² vedle „benzinky“. Zde není možné pohřbívat do země (výnos Ministerstva zdravotnictví), ale je zde možné udělat urnový háj a rozptylovou loučku. V této první fázi, a hlavně do jednoho roku, by bylo možné udělat zeď s urnovými místy (kolumbárium).

Navíc pro tento projekt je výhodné, že vedlejší pozemek patří městu (122/26, 452m²) a vznikne plocha vhodná pro parkoviště.

2. Rozšíření hřbitova v Pacově (pozemek 169/2), který má velikost pouze 1398m² včetně parkoviště, ale vedlejší pozemek (168/3, 460m²) je veden jako ostatní komunikace, kde je případně možné udělat parkoviště. Přímo za hřbitovem je pozemek v majetku města (470/7, 2204m²), ale je bohužel vedený jako „orná půda“ a změna územního plánu asi nebude do jednoho roku – zřejmě tedy nebude možné tento projekt zařadit do letošního VI. ročníku.

M. Kotrba, Radošovice

 

Podchod pod nádražím

Tak jako je předzahrádka a plot do ulice vizitkou domu a jeho obyvatel, tak i nádraží, letiště či přístav jsou vizitkou města. Každý cestovatel se ve svém cíli prvně setká s místem, kde vystupuje. Několikrát jsem slyšel, že Říčany mají být českým TOP městem. Platí to i o nádraží?

Říčanské nádraží je možné pozitivně vnímat jen na nástupištích. I zde jsou rezervy. Záměrem v programu „Překvapte Říčany“ nechci řešit nádražní budovu, ale východy z nádraží. Jakmile náš cestovatel sejde do podchodu, setká se s všudypřítomnou špínou, opadanou omítkou, poškozenou malbou, špatným osvětlením, bicykly na řetězech a zápachem.

Překvapme své návštěvníky příjemným prostředím na nádraží a hezkými východy z něj.

Podchod pod nádražím a rondel je možné nasvítit moderními LED světly, omítku je možné opravit a nově vymalovat, čmáranice na zdech, špínu a zápach je možné odstranit, bicykly parkovat mimo podchod. Pokud Říčany docílí toho, že i nádraží a východy z něj se stanou dobrou vizitkou města, bude nutné o hezké prostředí i pečovat, uklízet a průběžně udržovat.

Daniel Šulc

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena